Karlovy Vary 2016: Festival ocení Jiřinu Bohdalovou. Ve znělce vystoupí Zdeněk Svěrák

Karlovy Vary 2016: Festival ocení Jiřinu Bohdalovou. Ve znělce vystoupí Zdeněk Svěrák
Dle zveřejněných fotografií a plakátů to letos vypadá na nostalgické vracení se v čase. Černobílá vévodí prvním obrázkům 51. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Podívejte se na plakát, který se nese v duchu prvních paparazzi a reakcí filmových hvězd.
karlovarsky-festival-oceni-jirinu-bohdalovou-ve-znelce-vystoupi-zdenek-sverak-5
Ale zpět k letošním jubilantům. Jiřina Bohdalová, která ve Varech převezme Cenu prezidenta, patří k nejúspěšnějším a divácky nejoblíbenějším českým herečkám. Za celoživotní mistrovství v oboru činohra získala v roce 2010 Cenu Thálie.
Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý
Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý v trezorovém filmu Ucho. | Česká televize
Jiřina Bohdalová patří k herečkám, pro něž se píší role takzvaně „na tělo“. Za hlavní úlohy v pohádce Nesmrtelná teta (1993) a dramatu Fany (1995) si odnesla České lvy. Širokou popularitu získala jako televizní herečka a bavička, je několikanásobnou vítězkou televizních diváckých cen. Svůj nezaměnitelný hlas propůjčila mnoha kresleným pohádkovým postavičkám. Jako poctu Jiřině Bohdalové uvede MFF Karlovy Vary jeden ze zásadních snímků české kinematografie, trezorové Ucho (1970) režiséra Karla Kachyni.
karlovarsky-festival-oceni-jirinu-bohdalovou-ve-znelce-vystoupi-zdenek-sverak-1
Z filmu Laura
Tvorbu kontroverzního vizionáře a vůbec prvního nezávislého tvůrce v americkém filmu Otty Premingera připomene festival osmi filmy, včetně legendární Laury (1944). „Na place byl tyranem, který mohl kdykoli kohokoli zničit, zatímco u večeře se z něj stal šarmantní a duchaplný společník, znalec nejlepších vín a kaviáru,“ vzpomínala na jednu z nejvýraznějších osobností zámořského filmového průmyslu Otto Premingera herečka Deborah Kerrová.
Rakousko-uherský rodák, který se přes Atlantik vydal v roce 1935, prolomil řadu tabuizovaných témat a významně ovlivnil vývoj amerického filmového průmyslu. Vůbec první nezávislý producent, spolupracující z autonomní pozice s hollywoodským systémem, vyšel vítězně z několika střetů s cenzurou, s gustem milovníka výzev úspěšně bojoval proti předsudkům rasovým, sexuálním a mnoha dalším, nabídkou výraznějších rolí pomohl rozjet kariéry později známých herců.
Zdeněk Svěrák
Druhým letošním jubilantem je Zdeněk Svěrák. Od 28. března 2016 osmdesátník.
Tradice znělek s významnými osobnostmi filmu bude na 51. ročníku pokračovat připomenutím letošního domácího jubilanta, Zdeňka Svěráka. Natáčení znělky se ujme režisér Ivan Zachariáš.