"Kde domov můj?" ptá se Anifilm a přiváží českého výtvarníka s Oscarem

"Kde domov můj?" ptá se Anifilm a přiváží českého výtvarníka s Oscarem
Jan Pinkava
Dle organizátorů Anifilmu byly klíčem pro sestavování programu zejména osudy tvůrkyň a tvůrců, kteří mají s existencí mimo svou vlast zkušenost a budou v Třeboni přítomní. Představí své filmy či budou prezentovat jim blízký program. Výběr hostů přirozeně nejvíce odráží českou zkušenost a u většiny z nich tak či onak můžeme nacházet spojitost s českou zemí. Celkový program „Kde domov můj?“ čítá několik celovečerních filmů, speciálních filmových bloků a přednášek.
Geriho hra
Geriho hra (1997)
Mezi dosud potvrzenými hosty programu, kteří zasednou i ve festivalových porotách, je například držitel Oscara Jan Pinkava, český výtvarník a režisér, který na konci 60. let s rodiči opustil Československo. V roce 1993 začal pracovat pro studio PIXAR a nyní vyvíjí speciální animovaný obsah pro společnost Google. Držitel Oscara za krátký animovaný snímek Geriho hra (1997) a spoluautor úspěšné pixarovky Ratatouille (2007) žije v americkém Portlandu.
Jakub Pistecký
Jakub Pistecký
Zlínský rodák Jakub Pistecký emigroval se svou rodinou do Kanady v roce 1982. Vystudoval film a animaci ve Vancouveru. Je zaměstnán ve slavném studiu Industral Light and Magic, kde se podílel na vzniku filmu Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002). Od té doby pracoval na celé řadě dalších filmů (Iron Man, Transformers), nejnověji na marvelovském filmu Captain America: Občanská válka (2016). Za svou práci získal několik ocenění včetně dvou cen Visual Effects Society za svou práci na filmech trilogie Piráti z Karibiku.
Svou účast potvrdila také britská nezávislá filmařka Vera Neubauer, která se narodila a studovala v Praze. Vedle své filmové tvorby se v Londýně věnuje také výuce a produkci.
kde-domov-muj-pta-se-anifilm-a-privazi-ceskeho-vytvarnika-s-oscarem-2
Ze snímku Psiconautas, the forgotten children.
Dalším velkým programovým blokem na letošním Anifilmu bude program s názvem „Od čmáranic k pixelům“.Zkoumání animované tvorby nejrůznějších zahraničních kinematografií už je stabilní součástí festivalové dramaturgie.
Letošní volba padla na velice rozvinutou španělskou produkci, která se v posledních letech prosazuje i úspěšnými celovečerními filmy. Rozsáhlý program rekapitulující různé fenomény z historie animace španělského království připravila kurátorka Carolina López. Její výběr začíná samými počátky tamní animované tvorby ze začátku století, pokračuje přes moderní vlivy 60. let, filmy artistní a ověnčené festivalovými cenami, až k fenoménu nového tisíciletí - k tvorbě autorů, kteří se na základě úspěchu v domovském Španělsku uplatnili u velkých amerických studií.
kde-domov-muj-pta-se-anifilm-a-privazi-ceskeho-vytvarnika-s-oscarem-4
Ze studentského filmu Pérák - Stín nad Prahou.
Novinkou letošního Anifilmu je přehlídka současné české animace, kterou festival uvede pod názvem České obzory. Přehlídka, reagující na velmi pozitivní jev - nárůst kvalitní nové české tvorby, doplní tuzemské snímky z mezinárodní soutěže. Novinkou je hlavně s přehlídkou spojená divácká cena, díky níž může publikum zvolit nejlepší český film festivalu.