Recenze: Spotlight - příběh skandálu, o kterém nikdo nechtěl slyšet

Recenze: Spotlight - příběh skandálu, o kterém nikdo nechtěl slyšet
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Po dlouhé době tu máme film, který nutí člověka zamyslet se nad tím, čemu věřit, a že ne každý je svatý… A musím říct, že tohoto tématu se tvůrci filmu zhostili velmi dobře. Spotlight si rozhodně nebere servítky co se týče pravdy o samotné církvi. Tento film vás dokonale přenese do atmosféry předních amerických investigativních reportérů.
Někdo by mohl říci, že chtěl vidět více z novinářského prostředí, více deníků apod. To by bylo na místě v případě, že by se film zaměřoval na novinařinu jako takovou, ale tento film ukazuje na jednu velikou kauzu, na kterou se po delší době zaměřil tým investigativních novinářů bostonského deníku – The Boston Globe. Tento tým si konkrétně říká Spotlight. Tudíž větší zaměření na novinářský svět není na místě.
Spotlight
Spotlight
Spotlight má brilantně rozfázované příběhové zvraty, takže se nemusíte bát, že byste se ztráceli ve vývoji případu. O něco horší je to s informacemi. Ve filmu je spousta postav a jmen, mně osobně nevadil ani tak počet postav, jako spíš počet jmen, která ve filmu zazněla. Je jich opravdu hodně a je často obtížné se zorinetovat, o kom, že se to vlastně mluví. To samé je s informacemi, které vám v průběhu filmu režisér (Thomas McCarthy) naloží. Musíte se opravdu hodně soustředit.
Filmu by tudíž rozhodně neuškodilo o malinko pomalejší tempo. Každopádně na to, kolik je ve filmu postav, tak jsou opravdu dobře napsané a bravůrně zahrané. Ať už to byl Mark Ruffalo, Michael Keaton, Liev Schreiber, Rachel McAdams nebo Stanley Tucci, tak za mne ve filmu nebyl jediný slabý herecký článek.
Trailer:
Spotlight
V některých scénách vám přijde, jako kdybyste se koukali na skutečné reportéry, jak by to ostatně mělo být v každých filmech. Na druhou stranu, mi ve filmu chyběl větší důraz na reakce církve, hlavně tedy po zveřejnění článku o jejích hrůzných činech.
Spotlight
Co se týče atmosféry, tak ta byla skoro celý film značně napjatá hlavně díky konfrontacím mezi postavami s opačným názorem - Jde o to, že tímto skandálem už se The Boston Globe v minulosti zabýval, jenomže ne dost. A nyní jde o znovuotevření případu, ale tentokrát už se na skandál podíval team Spotlight. Na případu pracovali právnící, kteří už s církví mají určité zkušenosti, ať už při jejím obhajování v této kauze či naopak, a tudíž radí novinářům, aby už se do případu znovu nemontovali. Oni však nepovolí, ba naopak.
Co filmu nechybí, je dopad na silně věřící osoby a jejich zjištění, že církev není tak čistá, jak se může na první pohled zdát.
Na technickém zpracování je třeba vyzdvihnout střídání statické a pohyblivé kamery, zejména při přechodech z rozzáběrovaných scén do „akčnějších“ pohyblivých záběrů bez střihu.
Jedná se tedy o dobře zpracovaný film, který rozhodně stojí za zhlédnutí, už z toho důvodu, že jde o snímek, který vyhrál Oscara za nejlepší film a scénář (Josh Singer, Thomas McCarthy). Zda si cenu zasloužil je druhá věc, ale myslím, že udělám dobře, když nechám každého, aby si udělal obrázek sám.
Jako zajímavost je nutné podotknout, že za tuto kauzu dostali novináři Pulitzerovu Cenu.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE