Zemřela legenda české pantomimy, herec a klaun Boris Hybner

Zemřela legenda české pantomimy, herec a klaun Boris Hybner
Boris Hybner se narodil ve Vyškově 5. srpna 1941. V roce 1964 měl první veřejné vystoupení v Divadle Na zábradlí. O dva roky později založil spolu se Ctiborem Turbou Pantomimu Alfréda Jarryho, koncem 70. let oba spustili soubor Gag a v roce 1990 stál Hybner u zrodu stálé pantomimické scény stejného jména. Divadlo Gag fungovalo šest sezon v Paláci Metro na pražské Národní třídě. Nebylo větší české osobnosti, která by byla spojována s pantomimou, čímž se Hybner nesmazatelně zapsal u nás i v zahraničí.
V osmdesátých letech slavil velký úspěch zejména v Nizozemí s trilogií Zahrada jménem Hollywood, kterou později zpracoval do podoby televizního seriálu GAGMAN - za něj získal Bronzovou růži z Montreux.
Jeho nejslavnější filmovou rolí byl varietní umělec, který se přišel seznámit s osamělou učitelkou Evou HolubovouPelíšcích. Hybner se objevil také v Pupendu, Rafťácích, Posledním vlaku, v komedii U mě dobrý a naposledy v detektivce Rudý kapitán. V roce 2013 byl do českých kin uveden výborně hodnocený snímek Klauni, který vznikl na základě Hybnerova námětu.