US tržby: Batman se Supermanem to vyhráli... a prohráli současně

US tržby: Batman se Supermanem to vyhráli... a prohráli současně
A teď proč je to vlastně jen poloviční výhra. Snímek neskutečně našlápl první den, kdy jen z půlnočních předpremiér přiteklo 27 milionů a pátek se zastavil na obrovské částce 81 milionů dolarů. Už to vypadalo, že souboj téhle dvojice doletí extrémně vysoko. A pak začalo klesání. A ne malé. Možná se mezi diváky rozkřiklo, že film není zdaleka tak dobrý, jak doufali. Svou roli nepochybně sehrály i velmi špatné kritiky, na které v zámoří slyší. Faktem je, že propad z pátku do neděle byl tak obrovský, že jde o největší propad v rámci komiksového filmu vůbec (i taková Fantastická čtyřka si vedla lépe!).
Obrázek článku
Což vede k otázce, zda budou tržby v následujících dnech stabilní a propad je dán silným nástupem, nebo budou diváci nadále takhle ubývat. Pokud by se tak stalo, měli by u Warnerů obrovský problém. Snímek je vyšel na 250 milionů dolarů, nemluvě o tom, kolik dalších desítek (možná i stovek) spolkla propagace. Podobný projekt potřebuje vydělat minimálně miliardu, aby se dostal alespoň do zelených čísel. A to bude chtít hodně vytrvalých fanoušků.
A ti možná nebudou, protože všechny rozmazlil Deadpool. Film, od něhož nikdo nic nečekal a který si získal pověst miláčka publika. Právě to mu zajistilo nejen pozici trvalky, ale i obrovský start za 132 milionů. Což je něco, u čeho se taky na chvíli zastavíme. Deadpool, který má momentálně tři čtvrtě miliardy na celosvětových tržbách, otevíral v 3558 kinech. A měl levnější lístky, protože nemá 3D verzi. Batman v Superman měl k dispozici dražší "3D lístky", o 700 kin víc, dvě velké komiksové legendy v hlavních rolích a přesto ukecaného žoldáka poráží jen o 34 milionů. Kdyby měl Deadpool 3D verzi a stejný počet kin, možná by souboj titánů vyrovnal. Což názorně ukazuje, že startBatman v Superman - jakkoli ne průšvihový - není ani extra působivý.
Další týdny rozhodnou, jak velký hit z filmu bude. Bezpochyby překoná miliardu (bylo by hodně překvapivé, kdyby ne), ale o moc výš možná nezamíří. A není pochyb, že si Warneři slibovali mnohem víc. Jakkoli je tak fanoušky filmu režisér Zack Snyder bezmezně obdivován, je pravděpodobné, že mu budou u následujících projektů (měl by natočit oba díly týmovky Liga spravedlivých a dohlížet na ostatní sólovky) producenti více hlídat záda.
John Corbett, Nia Vardalos
Přes razantní komiksový nástup si úplně blbě nevedla ani Moje tlustá řecká svatba 2. Snímek otevřel za necelých 18 milionů, slabé ohlasy nicméně naznačují, že tentokrát z toho velký hit (na rozdíl od jedničky) nebude.