Nejočekávanější sci-fi filmy roku 2016

Nejočekávanější sci-fi filmy roku 2016
10. ULICE CLOVERFIELD 10
Režie: Dan Trachtenberg
Premiéra ČR: 7. dubna 2016
Ačkoli titul odkazuje k úspěšné sci-fi J.J.Abramse Cloverfield (u nás pod názvem Monstrum), nečekejte klasický sequel. To, co ale lze čekat, je kvalitní nízkorozpočtový film, který si už dávno na sebe vydělal, protože v téhle postapokalypticky laděné sci-fi všechno funguje, jak má. Starý dobrý John Goodman obzvlášť.
Ulice Cloverfield 10
9. PŘÍCHOZÍ
Režie: Denis Villeneuve
Premiéra ČR: 10. listopadu 2016
Kanadský režisér Denis Villeneuve patří mezi nejsledovanější současné tvůrce a po dramatu Sicario: Nájemný vrah by měl být letos do kin uveden jeho debut v žánru sci-fi. Příběh lingvistky, která je armádou najata, aby pomohla dešifrovat mimozemskou komunikaci a určit, zda jsou mimozemšťané hrozbou, odhaluje ovšem i leccos jiného. Hlavní role Amy Adams a Jeremy Renner.
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2016
8. THE CIRCLE
Režie: James Ponsoldt
Premiéra USA: dosud neurčena
The Circle je adaptace románu Davea Eggerse (vyšel i česky) a je zasazena do blízké budoucnosti. V příběhu mladé ctižádostivé Mae (Emma Watson) nahlédneme do na první pohled dokonale fungující internetové společnosti, která dělá svět lepším a příjemnějším. Anebo je všechno poněkud jinak? Zkušeným hereckým partnerem bude Emmě držitel dvou Oscarů Tom Hanks.
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2016-1
7. HARDCORE HENRY
Režie: Ilya Naishuller
Premiéra ČR: 21. dubna 2016
V roce 2014 vybrali tvůrci od fanoušků projektu Hardcore Henry 250 tisíc dolarů a mohli se pustit do natáčení. První film evokující klasické počítačové střílečky a natáčený z pohledu hlavního hrdiny je tedy na světě a vy sami se budete moci v kině přesvědčit, jestli tenhle nápad funguje a je pro diváka kina stravitelný. Pařani asi zůstanou doma, protože pivaře taky nevytáhnete z hospody na lahváče do kavárny.
Hardcore Henry
6. CELL
Režie: Tod Williams
Premiéra USA: dosud neurčena
Režisér Tod Williams naposledy natáčel před šesti lety dvojku Paranormal Activity a na jeho další film se čekalo s velkým napětím. Cell je adaptací knižní předlohy Stephena Kinga a nabízí mrazivý příběh o podivném signálu, který infikuje uživatele mobilní sítě a naprogramuje na poněkud nebezpečný level. Hlavní role John Cusack, Samuel L. Jackson a Isabelle Fuhrman
John Cusack, Isabelle Fuhrman, Samuel L. Jackson
5. HIGH-RISE
Režie: Ben Wheatley
Premiéra Velká Británie: 18. března 2016
Režisér Ben Wheatley má v Albionu statut nezávislého filmaře, který točí své filmy jinak, než pískají studia. A vycházelo mu to tak dobře, že dospěl do bodu, kdy kývl na velkorozpočtový film. V adaptaci románu ikony britské literární Nové vlny žánru sci-fi J.G.Ballarda si zahraje hlavní roli Tom Hiddlestone. Podobenství o komuně, která se separuje od světa v obřím mrakodrapu a kde nejde vše tak, jak by si obyvatelé přdstavovali, slibuje mimořádný zážitek.
Tom Hiddleston, Ben Wheatley, J. G. Ballard
4. REPLICAS
Režie: Tanya Wexler
Premiéra USA: 7. září 2016
Jak daleko jsme ochotni zajít, abychom zachránili vlastní rodinu? To je základem sci-fi Replicas režisérky Tanyi Wexler, jejíž předchozí film Vrtěti ženou měl velmi slušné kritiky. Keanu Reeves si zde zahraje biologa, který se po tragické autonehodě snaží přivést k životu své nejbližší, jakkoli tím jde proti zákonům společnosti i přírody.
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2016-2
3. STAR TREK: DO NEZNÁMA
Režie: Justin Lin
Premiéra ČR: 21. července 2016
Nikdo nepochybuje o tom, že další Star Trek bude komerční hit. Skvělé herecké obsazení, režie v rukou stoupající hvězdy Justina Lina (Rychle a zběsile 6) a scenáristický vklad komediálního génia Simona Pegga. Naši hrdinové přistanou na neznámé planetě, kde se pustí do křížku s padouchem nebývalých kvalit (ztvární jej k nepoznání namaskovaný Idris Elba).
Star Trek
2. DEN NEZÁVISLOSTI: NOVÝ ÚTOK
Režie: Roland Emmerich
Premiéra ČR: 23. června 2016
Tak dlouho nás Roland Emmerich zásoboval verzemi globálních apokalyps (2012, Den poté), až nakonec musel vykrást sám sebe a současně vyslyšet dvacetileté volání po natočení dvojky filmu, který z Willa Smithe udělal megastar. Den nezávislosti má podtitul Nový útok a trailer naznačuje, že se pojede po osvědčené lince. Proč ne, bude-li film alespoň tak dobrý jako original.
Roland Emmerich, Chris Hemsworth, Jeff Goldblum, Liam Hemsworth, Will Smith
1. DAREBÁK JEDNA: STAR WARS STORY
Režie: Gareth Edwards
Premiéra ČR: 15. prosince 2016
Megaúspěch sedmého filmu ságy Star Wars pochopitelně učinil z fanoušků smečku nadržených psů, co se urvali ze řetězu a jakýkoli náznak, co by ukojil jejich touhu (které se dostane plného zadostiučinění až v roce 2017) je vítán s bezbřehým jásotem. A proto je možná nejočekávanější sci-fi letošního roku jakási odbočka ságy Star Wars s titulem Darebák jedna.
Rogue One: Star Wars Story
Poznáte klasické sci-fi filmy podle obrázku?