Recenze: Animák Zootropolis - Město zvířat má nápady a nebojí se je použít!

Recenze: Animák Zootropolis - Město zvířat má nápady a nebojí se je použít!
Zootropolis: Město zvířat
Film Zootropolis se totiž odehrává buď v alternativní současnosti nebo daleké budoucnosti, kdy lidé neexistují a zvířata jsou kultivovaná, mluví, chodí po dvou atd...
A maličká, od dětství utlačovaná králičice z venkova Judy se stává první králičicí v městském policejním sboru (kde jsou jinak především tygrové, bizoni atd.) a zaplete se do řešení případu, se kterým jí může pomoct jen prohnaný lišák - podvodníček Nick Wilde.
Jak už je u Disneyho zvykem, Zootropolis krásně vypadá. Město je pestrobarevné, různorodé (viz "relevantní prostředí" výše), plné stovek a tisíců detailů a rozhodně se těším, až budu mít doma HD verzi a užiju si hledání všech zvířecích narážek (taxislužba "Zuber", banka "Lemming Brothers" a mnoho, mnoho, mnoho dalších). Mnoho vtipů také pramení z toho, jaké zvíře zastává jakou funkci - např. na dopravním inspektorátu pracují lenochodi, starosta je lev, místostarostka je ovce a největší křivák filmu je ta veverka z Doby ledové.

Trailer:

Zootropolis: Město zvířat
Animace a mimika všech postav je naprosto perfektní a mnoho vtipů je generováno pouze správným komediálním timingem bez dialogů.
Sečteno a podtrženo, Disneyovi se dokonale podařil "world building" a rád bych se dočkal dalších filmů nebo televizního seriálu, odehrávajícího se v tomhle světě.
Zootropolis: Město zvířat
Takže, všechny drobnosti jsou super, jen s ústřední zápletkou tohoto filmu to poněkud drhne. Značnou část filmu to vypadá, jako kdybychom se dívali na zvířecí verzi Policajta v Beverly Hills. - konflikt "upjatec" / "cool chlapík", akční scény, humory, trocha detektivní práce... Asi po 70 minutách film skončí víceméně standardním koncem a překvapivě následuje ještě 30 minut, ve kterých Zootropolis udělá úkrok stranou a začne řešit poměrně závažné jako o integraci, xenofobii, předsudcích atd... Ale role minorit hrají zvířecí druhy.
To je docela odvážný nápad a dost by mě zajímalo, jestli to na dětské diváky bude fungovat tak, jak bylo zamýšleno, a jestli budou po filmu říkat "Takže Géza Lakatoš od nás ze třídy je vlastně cool lišák a bezva kámoš, i když občas někoho okrade?".
Tyhle vážnější motivy trošku skřípou (scénář se hodně předělával) a nesedí úplně dokonale dohromady s těmi typickým dětskými scénkami, akčními honičkami a loštomilými žvižátky. Chvíli mi Zootropolis připadala spíš jako docela sofistikovaný buddy film pro dospělé, chvíli spíš jako groteska pro šestileté. Ale docela dobře šlape od začátku do konce.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Český dabing je velmi dobrý, obzvlášť s přihlédnutím k velkému množství těžko přeložitelných zvířecích narážek stylu ve "We need to address the elephant in the room" (řečeno samozřejmě v místnosti, kde je slon). Zajímavé je, že v české verzi filmu je jméno města všude přerenderováno (z původního "Zootopia" na české "Zootropolis"), ale je vždy přerenderováno jenom to jedno slovo - zbytky nápisů zůstaly v angličtině. Takže třeba taková cedule "Zootropolis Junior Scout Troop" vypadá trochu divně... A v závěrečných titulcích je české dabingové obsazení pod velkým nadpisem "V ČESKÉ ZNĚNÍ" (sic) - za což prý nikdo od nás nemůže.
P.P.S: Geniální marketing.