Oscaři se musí změnit. Černý humor je ale nezachrání.

Oscaři se musí změnit. Černý humor je ale nezachrání.
Moderátor Oscarů Chris Rock (foto: @chrisrock)
Noc z neděle na pondělí, 29. únor, 2:30. Rozjíždí se přímý přenos 88. Oscarů a průvodce slavnostní show Chris Rock zahajuje svůj stand-up na téma "Co já to vlastně dělám na slezině bílejch hollywoodskejch celebrit?". Jenže tohle není pouhý stand-up, ale 4 hodinová show! Rockův projev si můžete přečíst zde.
Jako jízlivá glosa na adresu "bílých" nominací by to v rámci 10-15 minut fungovalo. Jenže když z formulky uděláte těžkopádnou formuli, která má za cíl dojet - děj se co děj - do cíle, sebelepší záměr ztratí účinnost. Rock převypráví těžkou cestu svých sester a bratrů za rovnoprávností, jenže z jeho projevu vám přijde, že jste se ocitli na nějaké demonstraci z 60. let. Kterou naštěstí tentokrát nikdo nerozežene. A návštěva běloskvoucí Lady GaGa a ještě většího bílého klavíru vyčaruje nadmíru osvěžující, podvratné gesto. Vypadá to, jako kdyby se roku 2016 obyvatelé USA dělili na bílé a ty jiné, podřadnější, utlačovanější, neocenitelné. Mně jakožto Středoevropanovi to přijde docela přehnané, ale těžko soudit, jak se to vlastně v USA od 60. let skutečně změnilo. Jaký je stav Unie, pane Obamo?
oscari-se-musi-zmenit-cerny-humor-je-ale-nezachrani
Moderátor Oscarů Chris Rock (foto: @chrisrock)
Akademici druhý rok po sobě nenominovali jediného Afroameričana. Režisér Spike Lee návštěvu Oscarů bojkotoval. Bylo to od akademiků úmyslné? Nikdo z hereček a herců černé barvy pleti nepodal odpovídající výkon? A nebo jsou akademici staří bílí chlápci, kteří chtějí ocenit hlavně sobě rovné staré bílé chlápky? (Mad Max 70 letého George Millera uspěl hned šestkrát!)
Nejblíže pravdě je ta poslední možnost. 76 procent mužů bílé pleti rozhoduje o nominovaných a držitelích nejslavnější sošky. Bude se to muset změnit. Což nebude vůbec snadné. Pokud Rock, Lee a spol. tvrdí, že bílí chlápci volí bílé, a říkají, že je to špatně, bude dobře, když akademie vezme ženy, muže černé a jiné než bílé barvy pleti, LGMT a další nové členy? Jak se zajistí, že budou hlasovat spravedlivě a nebudou nadržovat těm "svým"?