Letošní Jeden svět se zaměří převážně na migraci a Ukrajinu

Letošní Jeden svět se zaměří převážně na migraci a Ukrajinu
Divák si bude moct vybrat ze 123 filmů promítaných na 9 různých místech v Praze. Festival dále bude pokračovat do 33 měst v ČR a dostane se i do Bruselu. Bohatý bude i doprovodný program. To vše v termínu 7. - 16. března.
Žádný člověk není ostrov sám pro sebe
18. ročník Jednoho světa zahájí Žádný člověk není ostrov sám pro sebe. V hlavní soutěži a v mezinárodní premiéře ho uvede belgický režisér Tim de Keersmaecker. Hlavními protagonisty jsou dva uprchlíci, kteří nalezli azyl na středomořském ostrově Lampedusa. Za zhlédnutí určitě stojí Můj džihád o radikalizaci evropských muslimů. Promítána bude i Syrská love story britského režiséra Seana McAllistera. Migrantům, uprchlické krizi, Sýrii a podobným tématům se bude věnovat i řada dalších filmů.
Olegova volba
Olegova volba | http://www.film-documentaire.fr
Ve spolupráci s Goethe-Institutem a v samostatné kategorii Neklidná Ukrajina budou představeny dokumenty věnující se stejnému tématu odlišnými způsoby pohledu – z pohledu mladých Rusů, k jejichž angažovanosti v konfliktu je přivedla ruská propaganda a touha po dobrodružství (Olegova volba), z pohledu ukrajinských patriotů (Jak jsme se stali válečnými dobrovolníky) nebo z pohledu obyčejných lidí (Ukrajinští šerifové).
Pečovatelka Alice
K tradičním kategoriím festivalu Jeden svět přibyly i kategorie nové – Mezi druhy a Kdo je tady normální. V první zmíněné bude mimo jiné uveden dokument Pečovatelka Alice otevírající debatu o tom, zda bude v budoucnu možné, aby se o opuštěné seniory starali sociální roboti. Druhou kategorii charakterizuje film Normální porucha o mladíkovi píšícím po mozkové obrně divadelní hru, v níž se táže, zda má sám právo na život. V kategorii Český pohled bude uveden ve světové premiéře snímek Nemusíš s láskou, stačí s citem o sexualitě a rodičovství lidí s mentálním hendikepem.
Z programové části festivalu bude jistě z čeho vybírat, Jeden svět je však vyhledávaný i pro bohatý doprovodný program. S protagonisty dokumentů a filmaři bude možné debatovat v masterclasses Kina 35. V Městské knihovně se budou konat panelové diskuse (např. o LGBT rodinách nebo situaci na Ukrajině). Ve vybraných kinech budou nainstalovány interaktivní zóny, kde se bude divák moct do projektů zapojit. Další formu spolupráce nabídnou filmy s kampaní. V Rock Café tradičně proběhnou koncerty. Návštěvníci budou moci vidět i sérii studentských filmů. Tradičně Jeden svět zavítá i do škol a v divadle Komedie proběhne další ročník platformy East Doc, kam se sjedou zasvěcení odborníci a profesionálové.
Nemusíš s láskou, stačí s citem
Nemusíš s láskou, stačí s citem | Jeden svět