Na Febiofest přijede filmový představitel Nikiho Laudi, herec Daniel Brühl

Na Febiofest přijede filmový představitel Nikiho Laudi, herec Daniel Brühl
Herec Daniel Brühl
Dramaturgové letošního Febiofestu do programu nově zařadili sekci Uprchlíci. Výrazné snímky nabídne festival i nejmladším divákům a celým rodinám v rámci Junior Festu. V předprodeji jsou lístky na Culinary Cinema, sekci spojující film a jídlo pořádanou ve spolupráci s Berlinale.
na-febiofest-prijede-filmovy-predstavitel-nikiho-laudi-herec-daniel-bruhl-1
Herec Daniel Brühl ve filmu Quentina Tarantina Hanebný pancharti.
Kariéra Daniela Brühla, původně hvězdy německého filmu španělského původu, stoupá strmě vzhůru po hlavní roli v oceňovaném snímku Good Bye, Lenin! z roku 2003. Bodoval i v následujícím rakousko-německém dramatu o třech idealistech Občanská výchova (2004). Jeho prvním výrazně úspěšným snímkem v zámoří byl akční thriller Bourneovo ultimátum (2007). Fanoušci Quentina Tarantina si určitě vybaví Brühlův výkon v Hanebných panchartech (2009), kde ztvárnil postavu německého válečného hrdiny Fredericka Zollera. Skvělé kritické přijetí a nominaci na prestižní Zlatý glóbus získal Daniel Brühl za ztvárnění legendárního pilota Formule 1 Nikiho Laudy ve filmu Rona Howarda Rivalové z roku 2013. Vizuálně strhující příběh o osobním i profesním střetu dvou elitních jezdců vznikl podle scénáře Petera Morgana, který rovněž patří k hlavním hostům letošního Febiofestu.
na-febiofest-prijede-filmovy-predstavitel-nikiho-laudi-herec-daniel-bruhl-2
Režisér Ron Howard, legenda F1 Niki Lauda a herec Daniel Brühl.
Daniel Brühl uvede na Febiofestu v exkluzivní české předpremiéře nový historický thriller Kolonie (2015). Dramatický příběh manželského páru, který se ocitne v jihoargentinské trestanecké kolonii pro politické odpůrce Pinochetova režimu, byl inspirován skutečnými událostmi. Po boku Brühla si v něm zahrála Emma Watson.

Trailer k filmu Kolonie:

Florian Gallenberger, Daniel Brühl, Michael Nyqvist, Richenda Carey, Emma Watson
MFF Praha – Febiofest letos do svého programu zařadil sekci "Uprchlíci". „Filmy v tomto výběru nesoudí, nenabízejí žádná rychlá řešení, nestavějí se na žádnou stranu, pouze přinášejí obraz světa, ve kterém žijeme. Za všemi fiktivními příběhy jsou skuteční lidé, vzdáleni povrchním televizním reportážím, a taková by měla být dobrá umělecká výpověď,“ říká programový ředitel Štefan Uhrík. Vznik každého filmu je dlouhodobější proces, filmové příběhy o uprchlících zařazené do programu Febiofestu tak natočili citliví umělci ještě před současnou velkou uprchlickou vlnou a jde o cenné příspěvky do dnešní diskuze. 
na-febiofest-prijede-filmovy-predstavitel-nikiho-laudi-herec-daniel-bruhl-3
V nové sekci "Uprchlíci" se představí například snímek Kovbojové.
Febiofest Junior je sekce blízká světu dětského i mladého filmového diváka a přináší také zajímavé snímky pro celou rodinu. Jsou mezi nimi distribuční premiéry i unikátní filmy, které jinde než na Febiofestu diváci neuvidí. Letošní výběr zahrnuje také filmové adaptace výrazných děl světové literatury oblíbených napříč generacemi. Dílo spisovatelky Cécile Aubry o šestiletém chlapci Sebastiánovi a jeho fence Belle, pyrenejském horském psovi, ožívá ve filmu Bella a Sebastián: Dobrodružství pokračuje (2015). I japonský mistrně animovaný fantasy snímek Kluk ve světě příšer (2015) se věnuje přátelství mezi chlapcem a zvířetem, medvědím válečníkem.
na-febiofest-prijede-filmovy-predstavitel-nikiho-laudi-herec-daniel-bruhl-6
Bella a Sebastian: Dobrodružství pokračuje
Přestože předprodej na Febiofest začne až 9. března, už nyní jsou v prodeji lístky na filmově-gurmánskou sekci Culinary Cinema, kterou organizátoři od loňska pořádají ve spolupráci s festivalem Berlinale. Kromě českého šéfkuchaře Jiřího Krále, držitele ocenění Michelin Bib Gourmand, bude filmové menu servírovat také berlínský šéfkuchař a čerstvý držitel michelinské hvězdy Alexander Koppe.
na-febiofest-prijede-filmovy-predstavitel-nikiho-laudi-herec-daniel-bruhl-8