Oscar 2016: Saulův syn opustil živé kvůli mrtvým. Získá pozoruhodný příběh z koncentračního tábora Oscara?

Oscar 2016: Saulův syn opustil živé kvůli mrtvým. Získá pozoruhodný příběh z koncentračního tábora Oscara?
Saulův syn | Film Europe
Sugestivní snímek pojednávající o členovi osvětimské brigády smrti získal na festivalu Velkou cenu poroty. Film si odnesl i Zlatý glóbus v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Do českých kin zamířil Saulův syn 18. února, tedy ještě před galavečerem Oscarů. Snímek má ambici získat i sošku tohodle slavného plešouna. Československé recenze dávají filmu 82 procent. Na Rotten Tomatoes jsou ještě nadšenější.
sauluv-syn-opustil-zive-kvuli-mrtvym-ziska-pozoruhodny-debut-z-koncentracniho-tabora-oscara
V čem je Saulův syn výjimečný?
Historický thriller mění způsob zobrazení holocaustu a upírá divákovi bezpečný odstup od tématu. Maďarský žid Saul Ausländer je členem osvětimského Sonderkommanda, které je v mašinérii vyhlazovacího tábora přiděleno k práci u plynových komor a hromad, na nichž se pálí lidské ostatky. Když apatický Saul uprostřed změti mrtvol objeví tělo svého syna, probudí se v něm naléhavá potřeba obstarat mu řádný židovský pohřeb. Bez ohledu na nebezpečí, všeobecné utrpení a chystanou vzpouru se Saul vydává na delirickou cestu koncentračním táborem s jediným cílem – najít rabína.
László Nemes
Režisér Laszlo Nemes, pro něhož je Saulův syn celovečerním debutem.
Mladý režisér a Béla Tarr
László Nemes je rodák z Budapešti, ale začátky jeho vášně pro film spadají do období, kdy se svým otcem, režisérem Andrásem Jelesem, vyrůstal v Paříži. Ve sklepě bytu experimentoval s žánrem hororu. Poté, co vystudoval historii, mezinárodní vztahy a scenáristiku, začal pracovat jako asistent legendárního maďarského režiséra Bély Tarra.
Po studiu režie v New Yorku získal Nemes podporu programu Cinéfondation a během několika měsíců napsal s Clarou Royer scénář ke svému debutu.
Saulův syn byl diktovaný naléhavou potřebou mladší filmařské generace vyhranit se proti vyprázdněnému melodramatickému zobrazování holocaustu a najít pro toto téma dynamický, aktuální a objevný filmový jazyk, který by více zohledňoval perspektivu i traumata přímých pamětníků.
Ceny a nadšené kritiky
Vedle Velké ceny poroty na festivalu v Cannes a Zlatého glóbu pro nejlepší cizojazyčný film usiluje Saulův syn též o Oscara. Nad ránem 29. února bude jasno. Pozitivní ohlasy na debut maďarského režiséra se od loňského května objevují též v médiích. Server Rotten Tomatoes napočítal 110 recenzí a průměrnou známku 96 procent!

Trailer:

Saulův syn