Retro recenze: Dánská dívka - Snímek o malíři, který se nechal přeoperovat na ženu (TV tip)

Retro recenze: Dánská dívka - Snímek o malíři, který se nechal přeoperovat na ženu (TV tip)
Dánská dívka (2015) | CinemArt
Film Toma Hoopera (Králova řeč, Bídníci) vypráví především o Einarově vztahu s jeho ženou (Alicia Vikanderová) a přítelem z mládí (Matthias Schoenaerts).
Nejprve bych si strategicky odbyl skutečnost, že tento film je "inspirován skutečností" natolik volně, že bych se zdráhal označit ho za životopisný (je podle nedávné neživotopisné knihy). Skutečná Lily Elbe měla zásadně odlišný životní osud, měla se svou manželkou zásadně jiný vztah a třetí hlavní postava filmu ve skutečnosti vůbec neexistovala. Mnohé, co ve filmu vidíme, je zcela vycucáno z prstu, a mnohé zajímavé, co se Einori/Lili ve skutečnosti stalo, není ve filmu vůbec zmíněno. Proč se o tom zmiňuji hned v úvodu, to uvidíte záhy...

Trailer:

Film je tedy o tom, že v sobě Einar objevuje svou skutečnou (ženskou) podstatu a jeho milující manželku to pochopitelně ničí. Vše se to velmi zkomplikuje prostřednictvím Schoenartse, který se s nimi pokouší vytvořit jakýsi velmi zvláštní skoromilostný trojúhelník (respektive čtyřúhelník, ještě se do toho zamotá Ben Whishaw). A vše dramaticky vrcholí složitou a velmi riskantní operací, kterou se Einar / Lili rozhodne podstoupit v Drážďanech.
První přibližně polovina filmu se mi velice líbila především svou odlehčeností a tím, jak Einar svoje postupné prozření bere s hořkým humorem, jak si pro okolí vymyslí "svou sestru Lili", jak s manželkou (kterou miluje) řeší budoucí život atd... Velmi samozřejmě pomáhá Redmayneův herecký výkon a režie, která nám dovoluje nahlédnout do intimních chvil zvláštního člověka, aniž by to působilo nějak nepatřičně nebo dryáčnicky.
recenze-danska-divka-5
Sorry, Lili, ale Eddie je hezčí...
Ve druhé polovině filmu se začíná rozjíždět komplikovaná aféra se Schoenartsem a především přípravy na samotnou operaci. To vše je pochopitelně řádně dramatické (většina tehdejších doktorů by Einara nejraději zavřela do blázince), ale film jde většinou "cestou nejmenšího odporu", aniž by nám pomohl lépe pochopit, co se vlastně v Einarově nitru a kolem něj děje.
Například není řečeno, jaká tedy vlastně byla jeho diagnóza. Byl "jen" transgender? Měl také občasný vztah s gayem, občas se choval jako schizofrenik a několikrát je ve filmu poukazováno na chemickou nerovnováhu organismu. V čem vlastně měla operace spočívat? Jak ve 30. letech minulého století probíhalo "předělání na ženu"? Kolik týdnů, měsíců nebo let trvá druhá polovina filmu? Jaká část lidí v okolí manželů Wegenerových věděla, že často se objevující "sestřenice Lili" je ve skutečnosti Einar? A další otázky, které by byly spoilery.
recenze-danska-divka-3
Domníval jsem se, že Liliin osud byl složitý a odpovědi na mnohé z těchto otázek si mohu najít na Wikipedii. A že je moje chyba, že jsem ignorant a nenašel jsem si je před filmem. Když jsem ale posléze zjistil, že film nemá se skutečností téměř nic společného, musel jsem konstatovat, že jeho scénář mohl být lepší.
Nejen, že nám zůstanou zatajena některá zajímavá fakta, ale ani se pořádně nedozvíme, co se vlastně odehrávalo v nitru tří hlavních postav a kterým směrem směřovaly jejich úvahy v dramatických chvílích Liliina života.
Dočkáme se scén, které nám dostatečně profesionálně zprostředkují "greatest hits" dramatických osudů těchto hrdinů, ale vzhledem k tomu, že ty osudy jsou téměř kompletně vymyšlené, mohly být vymyšlené mnohem, mnohem zajímavěji a dramaticky nosněji.
Ale Redmayne rozhodně velký palec nahoru (větší než v Teorii všeho).
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE