Koprodukční drama o vražedkyni Hepnarové má trailer, uznávaného kameramana a mezinárodní potenciál

Koprodukční drama o vražedkyni Hepnarové má trailer, uznávaného kameramana a mezinárodní potenciál
Film Já, Olga Hepnarová je příběhem dívky, která se ke svému činu hrdě hlásila, odmítla ho litovat, považovala ho za svou pomstu vůči společnosti a požadovala pro sebe trest smrti. Těžké téma a obecně známý případ české historie si doposud nikdo v celovečerním hraném snímku ztvárnit neodvážil. Jde o vůbec první pokus přenést příběh Olgy Hepnarové a jejího strašného činu do filmu, který podle tvůrců nemá být a není obhajobou Olgy Hepnarové.

Trailer k filmu Já, Olga Hepnarová:

Černobílý snímek vznikl v česko-slovensko-polsko-francouzské koprodukci, vystupují v něm zahraniční herci a natáčel jej uznávaný kameraman Adam Sikora, držitel Českého lva za nasnímání dobovky Ve stínu (2012).
Osudem Hepnarové se v rámci dokumentu poprvé zabýval Tomáš Weinreb ve svém kraťasu Všechno je sračka (2009), pojednávajícím o blízkém příteli Olgy Hepnarové. Weinreb je též spoluscenáristou, koproducentem a s Petrem Kazdou také režisérem celovečerního filmu Já, Olga Hepnarová.
Já, Olga Hepnarová
Snímek je pro oba režiséry celovečerním debutem, jehož premiéra proběhne první den německého festivalu Berlinale 11. února a zahájí soutěžní sekci Panorama. „Určitě nás to teší. Je to prestižní záležitost,” říka Petr Kazda a Tomáš Weinreb dodává: „Po těch letech co na filmu pracujeme je to pro nás zadostiučinění. Hodně lidí nevěřilo, že snímek dokončíme a patřičně ve světové premiéře uvedeme. Máme pozvánky z dalších festivalů po celém světě. Zároveň nás naši francouzští partneři přesvědčili, abychom zároveň již prezentovali i náš nový film, který píšeme.”
Radost má i jeden z šesti producentů snímku Vojtěch Frič. „Netuším, jestli jiný český film dostal v uplynulých dvaceti letech možnost velký festival nebo jeho sekci zahájit. O filmu se najednou více mluví, je na festivalu více vidět a svůj význam to pak může mít i pro jeho cestu do zahraniční distribuce, našemu francouzskému agentovi už se ozývají poměrně velcí světoví hráči v oblasti distribuce, uvidíme.“
Marika Šoposká, Michalina Olszańska
Já, Olga Hepnarová (2016) | BontonFilm
Hlavní roli Olgy Hepnarové ve filmu ztvárnila polská herečka Michalina Olszańská, která se na berlínský festival též vypraví. Já, Olga Hepnarová našla distributory ve Francii, Polsku a na Slovensku. Vydá se na řadu dalších festivalů. Reakce zahraničních diváků budou jiné než ty tuzemského publika, hlavně ročníků pamatujících děsivou událost z československých médií. „Fakt, že jde o skutečný příběh masové vražedkyně, v zahraničí často úplně pomíjejí,“ dodává producent Frič. „Soustředí se na silný osobní příběh s hrůzným vyústěním a na hlavní kontroverzní postavu samotnou. Toto nás provází celou realizaci: zcela odlišný přístup k látce u nás a v zahraničí.“

Ukázka z filmu Já, Olga Hepnarová: