Na scénu se vrací režisér Ševčík. S Rodenem a Kaiserem natáčí životopis Jana Masaryka.

Na scénu se vrací režisér Ševčík. S Rodenem a Kaiserem natáčí životopis Jana Masaryka.
Filmová anotace: Píše se rok 1939 a Jan Masaryk se schovává v Americe před nedávnou minulostí. Snaží se zapomenout na zradu, které se dopustily evropské mocnosti na jeho Československu a na něm samotném. Stín těchto událostí ho pronásleduje na každém kroku stejně jako vědomí, že on sám selhal jako československý velvyslanec v Londýně, kde se snažil odvrátit zkázu své země. Za pomoci doktora německého původu Steina a krásné spisovatelky Marcie Davenportové bojuje Masaryk se svými přeludy a pocity marnosti a znovu zde prožívá dramatické události, které vedly k druhé světové válce.
Masaryk
V historickém dramatu Julia Ševčíka Masaryk (2016) si syna prezidenta T.G. Masaryka, významného diplomata a československého politika zahraje Karel Roden. Edvarda Beneše ztvární Oldřich Kaiser. Na scénáři s Ševčíkem spolupracovali Petr Kolečko a Alex Koenigsmark. Narozdíl od jiných historických filmů se tvůrci Masaryka vyhýbají obecně známým faktům a senzacím, ve filmovém výseku z Masarykova života se věnují letům 1937-1939. Opomíjejí tedy Masarykovu smrt, k níž došlo v roce 1948 a stále ji obestírá tajemství. Jedni to vidí na umlčení nepohodlného politika, jiní na sebevraždu. Dle dalších šlo o nehodu, když Masaryk prchal z Černínského paláce po okenní římse.
Odhadovaný rozpočet filmu není malý, dle webu Borovan.cz činí kolem 60 milionů korun.
Doufám, že nepůjde o výpravnou dialogovku á la České století pro úzký okruh publika. Ševčík měl před cca 10 lety solidně našlápnuto. Jeho drama Normal působilo na české poměry nezvykle originálně, ambiciózně a profesionálně. Chyběla ale střízlivá mysl dramaturga. Tak snad to bude s Masarykem lepší.