5. ročník Festivalu íránských filmů zná vítěze!

5. ročník Festivalu íránských filmů zná vítěze!
Cenu poroty pro nejlepší film si z Prahy odváží film Příběhy režisérky Rakhshan Bani-Etemad, který přináší mozaiku sedmi lidských životů o naději, závislosti, zármutku, chudobě a lásce z pohledu několika zdánlivě obyčejných lidí cestujících horečnatým a tepajícím íránským hlavním městem.
Cenu poroty v sekci dokumentárních filmů získal film Chci být král režiséra Mehdi Ganjiho. Cenu diváků obdržel celovečerní debut Riziko kyselého deště režiséra Behtashe Sanaeeha. Snímek vypráví o osamělém starém muži, který se spřátelí s hotelovým recepčním, jehož snem je emigrovat na Mars, a poflakující se dívkou, která utekla z ústavu a společně vytvoří bizarní trojici, která se vydává na dobrodružnou cestu přelidněným Teheránem.
Do kinodistribuce  vstoupí po festivalu hned dva filmy: mnohovrstevnatá mozaika života ze současného života v Íránu Taxi Teherán (premiéra 11.2., distribuce Film Europe) režiséra Jafara Panahího, který získal hlavní cenu na Berlinale 2015. Jafar Panahí se podílel i na dalším pozoruhodném snímku, a to jako spoluscenárista prvního česko-íránského koprodukčního snímku Obyčejný člověk režiséra Majida Barzegara, který nyní také vstupuje do vybraných kin (distribuce I/O Post).