2. týden-kinopremiéry: Z mrtvých vstává DiCaprio, Sedm statečných i muzikál Starci na chmelu

2. týden-kinopremiéry: Z mrtvých vstává DiCaprio, Sedm statečných i muzikál Starci na chmelu
Je to rok, co mexický režisér Alejandro González Iñárritu zaujal komediálním dramatem Birdman (2014). Formálně odvážný snímek si bral na paškál pompézní svět filmu, herce, kritiky, komiksové hrdiny. Upozorňoval na schizofrenii tvůrců, kteří často žijí v bublině pomyslného úspěchu. Režisér se vrací s filmem o poznání vážnějším, drsnějším, autentičtějším. REVENANT vypráví příběh lovců kožešin, kteří v 19. století na území Spojených států amerických žijí v nehostinných podmínkách a touží po zbohatnutí.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio si ve filmu zahrál lovce Hugha Glasse, který přežil útok medvěda, zradu vlastních "přátel", nemilosrdnost přírody, aby se vrátil a zosnoval odplatu. Jaký je dvě a půl hodiny trvající snímek? Nesmírně mrazivý, naturalisticky drsný, obrazově i zvukově působivý. Ale nic pro slabší povahy.
Z recenze Františka Fuky: "Revenant nádherně vypadá. Podobně jako myticko-mystické pomalé filmy Terrence Malicka. Vždyť také kameramanem byl Malickův oblíbený Emmanuel Lubezki. Jeho záběry majestátní zasněžené přírody, sem tam pokryté krví, vnitřnostmi a usekanými končetinami, jsou velice působivé, steně jako občasné Glassovy tripové halucinace."

Trailer:

Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Alejandro González Iñárritu
Kdo ale čeká hlubší ponor do mysli a duše hrdiny, případně nějaký přesah, bude možná zklamán. Jde nicméně o prvotřídní filmařinu, kterou dokládá 12 nominací na Oscara. Všechny recenze snímku REVENANT Zmrtvýchvstání najdete zde. Prozatím 76 procent.  
Adam Mišík
MUZIKÁL aneb Cesty ke štěstí | Bioscop
Od uvedení muzikálu Starci na chmelu uplynulo 52 let. Na jeho odkaz se pokouší navázat režisérka Slobodanka Radun novinkou MUZIKÁL aneb Cesty ke štěstí. Zápletka filmu je prozaická, studenti pražské konzervatoře (Vica Kerekes, Adam Mišík, Vladimír Polívka a další) vyrazí na letní soustředění, jehož cílem je nazkoušet Starce na chmelu. Podlehnou retru, nebo dají přednost novým choreografiím? A podaří se vše tak, jak by si představovali?
Z recenze Františka Fuky: "V tomto filmu je mnoho načato, jako kdyby tvůrci říkali "a co kdybychom zkusili tohle?" - Ale z většiny těch náznaků následně vůbec nic dalšího nevznikne a je na ně zapomenuto." Přitáhne diváky odkaz na slavný muzikál? Recenze si přečtěte zde. Prozatím 48 procent.
Ledová sezóna
V kinech vás čeká i opravdová Ledová sezóna. Stejnojmenný americko-indický animák cílí na nejmenší diváky. Z textu distributora: "V animované komedii se lední medvěd Norm vydává ze svého severního pólu do města, které nikdy nespí. Do New Yorku. V jeho týmu jsou tři nezničitelní arktičtí lumíci a společně musí zajistit svému zasněženému domovu klid od civilizace. A užít si taky trochu legrace, když už jsou jednou ve městě..." Zmrazí svérázna parta New York? Udělá z Central Parku to nejparádnější kluziště na světě? Dozvíte se v kinech. Recenze filmu najdete zde. Prozatím lehce podprůměrných 45 procent.
O kuřatech a lidech
Do kin se dále můžete vypravit na severské komediální drama O kuřatech a lidech (2015). Tvorba Anderse Thomase Jensena dospěla nového vrcholu. Jak se na skandinávskou černou komedii sluší a patří, je patřičně divná, civilní a existenciální. O čem pojednává? "Gabriel a Elias se u smrtelného lože svého otce dozví, že jsou adoptovaní. Jejich biologickým otcem je Evelio Thanatos, odborník na výzkum kmenových buněk. Po příjezdu na ostrov Ork bratři zjistí, že mají další tři sourozence – velmi neortodoxní sourozence. Jak zkultivovat trio neotesaných buranů, kteří chodí spát se slepicemi a pro ránu nejdou daleko?" Dozvíte se v kinech. Recenze si přečtěte zde.
Roura
Roura | Artcam Films
Jak je Evropa závislá na Rusku? Odpověď přináší dokumentární epos Roura (2013). Režisér Vitalij Manský cestu začíná v odlehlých dálavách věčné zimy na ruské Sibiři a končí ji v průmyslovém Německu. Pozoruhodný snímek nekomentuje, nehodnotí, pouze pozoruje. Názor nechává na divácích. Vydáte se na cestu? Recenze snímku si přečtěte zde. Prozatím 65 procent.
Brad Dexter, Eli Wallach, James Coburn, Robert Vaughn, Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson
A na závěr jedna nesmrtelná klasika. Do kin se v rámci Projektu100 vrací Sedm statečných, legendární western s výraznými hereckými charaktery, padouchem a melodií, která přenese o desítky let nazpět. Snímku Johna Sturgese je 56 let. Neztratil nicméně nic ze svých atributů. A pozor, letos nás čeká remake tohodle remaku Kurosawových Sedmi samurajů (1954).
Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.