Českým režisérům se nelíbí digitalizace klasických filmů a žádají odstoupení ředitele Národního archivu

Českým režisérům se nelíbí digitalizace klasických filmů a žádají odstoupení ředitele Národního archivu
Adéla ještě nevečeřela | NFA
Tady dle všeho padá kosa na kámen v případě situace, kdy řada slavných českých režiséru (mimo jiné Miloš Forman, Juraj JakubiskoJuraj Herz, Bohdan Sláma, Vojtěch Jasný ad.) podepsala dopis, v němž je požadováno odstoupení generálního ředitele Národního archivu, Michala Breganta.
ceskym-reziserum-se-nelibi-digitalizace-klasickych-filmu-a-zadaji-odstoupeni-reditele-narodniho-archivu-1
V dopise stojí následující: „Archiv pod vedením Michala Breganta poškozuje umělecká filmová díla tím, že je distribuuje v českých a zřejmě i zahraničních kinech v primitivně digitalizované formě, zcela nepřijatelné pro jejich autory".
Filmaři Národnímu archivu vytýkají mimo jiné to, že digitalizaci českých filmových děl nechává provádět v Maďarsku, kde je celý proces levnější (a v tomhle případě levnější znamená, že to není děláno moc dobře). O rozruch se postarala i situace, kdy syn Oldřicha Lipského nedal souhlas k digitalizaci otcovy komedie Adéla ještě nevečeřela, a přesto digitalizovaná kopie vznikla.
Adéla ještě nevečeřela
Adéla ještě nevečeřela | NFA
Připojuji svůj podpis jako naléhavý apel k podpoře iniciativy českých profesních kolegů se zájmem, aby odpovědné státní orgány nepřipustily uskutečnění shora nastíněné hrozby a zasáhly, a to i korekcemi v oblasti personální,“ připsal pod dopis Miloš Forman ze Spojených států.
Ministerstvo kultury, pod které Národní filmový archiv spadá, se k dopisu filmařů zatím nevyjádřilo. Je nicméně otázkou (ať nenadržujeme jedné straně), zda nejde o pouhou bouři ve sklenici vody, neboť dopis podepsalo nějakých dvacet režisérů a Jasný údajně svůj podpis o něco později odvolal.