Domácí péči se ve světě daří. Na festivalu v Palm Springs byla oceněna herečka Alena Mihulová.

Domácí péči se ve světě daří. Na festivalu v Palm Springs byla oceněna herečka Alena Mihulová.
Domácí péče
Domácí péče
Po Křišťálovém globu pro nejlepší herečku v Karlových Varech a ceně za nejlepší ženský herecký výkon od akademie sdružující provozovatele kin NASK je to tak další cena, která putuje k Aleně Mihulové. „Mám z tohoto ocenění obrovskou radost. Musela jsem si zprávu od režiséra Slávka Horáka přečíst znovu, abych tomu uvěřila. Mám radost nejen kvůli sobě, ale i kvůli němu. Cenu jsem sice dostala já, ale hlavní zásluhu na všem má Slávek se svým skvělým scénářem a výbornou režií,“ svěřila se bezprostředně po vyhlášení Alena Mihulová, která momentálně pracuje na novém seriálu pro Českou televizi a nemohla ve Spojených státech být osobně.
Palm Springs International Film Festival je jednou z nejprestižnějších filmových přehlídek v USA. Právě zde měla Domácí péče svoji americkou premiéru. Na jeho 27. ročníku bylo do soutěže vybráno 40 cizojazyčných filmů z 80 nominovaných jednotlivými zeměmi na Oscara. A porota ze všech těchto filmů vybrala právě Alenu Mihulovou jako nejlepší herečku a udělila jí za Domácí péči cenu Best Actress of the Year. „Cenu pro nejlepší ženskou herečku si Alena Mihulová zasloužila za svůj mnohovrstevnatý výkon. Její ztvárnění příliš obětavé zdravotní sestry – a ženy obecně – odráží to nejdůležitější na tomto filmu – humor stejně jako beznaděj a zejména snahu o hledání důstojné existence,“ řekla porota.
Slávek Horák
Za Alenu Mihulovou převzal cenu režisér snímku Domácí péče Slávek Horák.
Cenu na festivalu přebíral Slávek Horák, který ji do České republiky přiveze spolu se svým oceněním 10 Directors to Watch. To každoročně uděluje deseti nejzajímavějším začínajícím režisérům z celého světa uznávaný filmový magazín Variety.
Domácí péče má již kromě zmíněných cen na svém kontě také Zvláštní uznání z francouzského Festival International du Film d´Arras, Cenu mladého publika ze španělského Valladolid International Film Festivalu, Cenu kinodistributorů z německého Internationales Filmfestivalu v Mannheimu. Na Vancouver International Film Festivalu v Kanadě byla diváky vyhodnocena jako nejlepší z cizojazyčných filmů a má také pět nominací na Ceny české filmové kritiky, které se vyhlašují 23. ledna.
Alena Mihulová
Alena Mihulová v Domácí péči. | A-Company CZ