Nejlepší filmy roku 2015 podle českých kritiků

Nejlepší filmy roku 2015 podle českých kritiků
Poznámka na úvod: V žebříčku jsou uvedeny pouze filmy, které byly v roce 2015 uvedeny v oficiální distribuci do českých kin. To nutně neznamená, že jde o filmy z roku 2015.

10. Most špionů (2015) - 80.95%

Most špiónů
Pořád na to má! Steven Spielberg má sice na krku sedmdesátku a se svým seznamem úspěchů by klidně mohl jít do důchodu, místo toho ale natáčí další kousky útočící na post klasiky. Povedlo se to i s Mostem špionů, strhujícím příběhem podle skutečných událostí, v němž se musí právník v podání Toma Hankse ujmout případu, který posiluje pnutí mezi Spojenými státy a SSSR. Přesvědčivé, silné a herecky bezchybné. Prostě Spielberg.
Recenze, Rozpočet: $40 milionů, Celosvětové tržby: $138 milionů

9. Sicario: Nájemný vrah (2015) - 81.92%

Sicario: Nájemný vrah
Hollywood byl v posledních letech hodně kritizován za to, že nenabízí ženám silné role. Karta se proto obrací a příští rok nás čeká hodně holčičích týmovek i sólovek. Letos jsme si v kinech užili drsnou Emily Blunt jako agentku FBI, která je vyslána do příhraniční oblasti mezi USA a Mexikem, aby se účastnila honu na drogový kartel (což se ukáže jako značně nevýhodný úkol). Syrový snímek natočil Denis Villeneuve, jehož dva roky staré Zmizení to také dotáhlo mezi deset nejlépe hodnocených filmů roku.
Recenze, Rozpočet: $30 milionů, Celosvětové tržby: $80 milionů

8. Star Wars: Síla se probouzí (2015) - 82.44%

Star Wars: Síla se probouzí
J.J. Abrams to opravdu dokázal. Nejenže důstojně oživil slavnou sérii z předaleké galaxie, ale navíc jí dokázal prodat úplně všem (i když tahle meta spíš patři marketingovému oddělení studia). Z nového dílu Star Wars je hit. A ne ledajaký. Epizoda VII se řítí nezadržitelně vpřed a je dost možné, že z ní bude největší hit všech dob (minimálně v rámci amerických tržeb se to povede s největší pravděpodobností již tenhle víkend). To je prostě Síla!
Recenze, Rozpočet: $200 milionů, Celosvětové tržby: $1,2 miliardy

7. Ztraceni v Mnichově (2015) - 83.25%

Ztraceni v Mnichově
Tak se nám do desítky prodral i jeden český zástupce a nepřekvapivě jde o poslední film talentovaného Petra Zelenky (Karamazovi, Příběhy obyčejného šílenství). Hravá hra s historií, v níž se devadesátiletý papoušek šedý zaslouží i rozpoutání politického skandálu, je jasným důkazem toho, že u nás stále umíme točit i velmi dobré filmy. A jak už to tak bývá, diváci si jich neváží a nechají je s chutí propadnout. Je to bohužel i případ Ztraceni v Mnichově.
Recenze, Rozpočet: CZ 37 milionů, Domácí tržby: CZ 3 miliony

6. Kingsman: Tajná služba (2014) - 84.83%

Divoký vztyčený prostředníček všem politicky korektním komiksovkám. Zatímco Marvel i DC razí cestu nekonfliktnosti, Matthew Vaughn po explozivním Kick-Ass znovu přichází s drsnou alternativou, kde teče krev,  nebrousí se zubní hrany, hrdinové umí poslat kulku mezi oči a když na to dojde, můžete klidně narazit na anální princeznu. Kingsman je navíc chytře napsaný, fantasticky natočený i zahraný a hlavně vydělal! A pak, že se na Rkové filmy do kin moc nechodí. Ale chodí. Jen musí mít diváci důvod.
Recenze, Rozpočet: $81 milionů, Celosvětové tržby: $414 milionů

5. Píseň moře (2014) - 86.13%

Píseň moře
Irský animovaný film, to není něco, s čím bychom se v kinech setkávali každý den. A je to možná škoda. Poetická Píseň moře totiž v mnoha ohledech připomíná snímky kultovního japonského filmaře Hayao Miyazakiho. V moderní době je navíc osvěžující vidět jednoduchou ruční animaci namísto všudypřítomného vlezlého 3D. Jedno z nejpříjemnějších překvapení roku.
Recenze, Rozpočet: $6 milionů, Celosvětové tržby: $850 tisíc

4. Birdman (2014) - 86.20%

Vzhledem k tomu, kolik zvládl Birdman nasbírat ocenění po celém světě (mimo jiné má na kontě 4 Oscary a 3 Zlaté glóby) a jak fantasticky si vedl v recenzích v zahraničí, asi nikoho nepřekvapí, jak vysoko se umístil i v českých známkách. Absurdní příběh herce Riggana Thomsona, který se kdysi proslavil filmovou postavou ptačího superhrdiny Birdmana a ze stínu se mu od té doby nedaří vystoupit, je mimo jiné velkým hereckým návratem Michaela Keatona do první ligy. Zapomeňte na Batmana. Je tu Birdman!
Recenze, Rozpočet: $18 milionů, Celosvětové tržby: $103 milionů

3. V hlavě (2015) - 88.16%

V hlavě: trailer | Falcon
Pixar měl v posledních letech na pořadu dne spíše pokračování svých hitů a na opravdu originální tvorbu nebylo místo. Kdo myslel, že už na to tamní mistři "zkrátka nemají", musí svůj pesimismus zase na chvíli odsunout. V hlavě je totiž přesně oním nápaditým animákem, jakými se Pixar proslavil a který si s přehledem užijí ti nejmenší i jejich rodičovský doprovod.
Recenze, Rozpočet: $175 milionů, Celosvětové tržby: $856 milionů

2. Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) - 88.68%

Zastavil se těsně pod vrcholem, smutnit ale nemusí. Nový Šílený Max je totiž ultimátní výhrou. Maximálně riskantní projekt, na který dostal režisér George Miller štědrý rozpočet 150 milionů a volnou ruku a to navzdory faktu, že téměř třicet let k akčnímu žánru ani nepřičuchl. Nebylo jisté, co vznikne. Nikdo rozhodně netipoval, že Miller ve svých sedmdesáti letech uvede do kin energickou pecku, která svým adrenalinovým kvaltem s přehledem strčí do kapsy veškerou konkurenci. Stalo se. Ultimátní pecka, u které zamrzí akorát to, že víc neválela v kinech. Neprodělala. Ale zasloužila si vydělat víc!
Recenze, Rozpočet: $150 milionů, Celosvětové tržby: $375 milionů

1. Whiplash (2014) - 89.27%

Whiplash
Bylo to o prsa, ale prvenství nakonec o necelé procento uhrálo drama Whiplash. Kdo bude brblat, že "to určitě lepší než Šílený Max být nemůže", ten očividně film neviděl. Jede se tu totiž stejně zběsilá jízda, jen využívá jiné prostředí, nadějného studenta a jedno sadistické učitelské hovado. Výsledkem je zřejmě nejadrenalinovější hudební film, co kdy vznikl.
Recenze, Rozpočet: $3.3 milionů, Celosvětové tržby: $48 milionů