CZ tržby: Star Wars drží prvenství. V závěsu jsou běžkaři Kotkova debutu Padesátka.

CZ tržby: Star Wars drží prvenství. V závěsu jsou běžkaři Kotkova debutu Padesátka.
Star Wars: Síla se probouzí | Lucasfilm Ltd.
Miliardový film Star Wars: Síla se probouzí o vánočních svátcích celkem logicky nepřitáhl tolik diváků, jako o premiérovém víkendu. Druhý víkend (počítá se od čtvrtka do neděle) přišlo na nejnovější díl kulturního fenoménu do 72 kin pouhých 62.856 diváků (pokles o 72 procent). Tržby jen lehce přesáhly 10 milionů korun. Za necelé dva týdny od uvedení mají Star Wars VII na svém kontě milionů 60 a diváků přes 384 tisíc.
Mimoni
Mimoni
Tak to vypadá, že skončí v rámci celoroční bilance až třetí - za Mimoni (2015) a Padesáti odstíny šedi (2015). Žlutí zlobilové byli nedostižnou metou (785 tisíc diváků) ještě před nasazením Star Wars do kin. Nakonec to nebude stačit ani na erotický fenomén. První film s panem Greyem má totiž v rámci statistik 2015 na svém kontě přes 557 tisíc diváků. Tohle se Hvězdným válkám nepodaří nahnat ani vyšším vstupným za 3D projekce.
Ondřej Pavelka, Jakub Prachař
Padesátka je v kinech čtvrtý víkend a stále se drží mezi nejlepšími. | BontonFilm
Poměrně překvapivá čísla a malý odstup od Star Wars zaznamenala nová komedie Padesátka, celovečerní režijní debut Vojty Kotka. Snímek vstoupil do stovky českých kin na Štědrý den a do neděle ho zhlédlo 56.268 diváků. Tržby dosáhly 7.5 milionu korun. V konkurenci Hvězdných válek jednoznačný úspěch. Udrží si běžci z Padesátky formu i po další týdny?
Následují tituly s návštěvností v řádu tisíců diváků a méně, respektive s tržbami od stovek tisíc korun po desítky. Český Vánoční Kameňák (2015) se drží na pátém místě (3.677 diváků, tržby 517 tisíc korun). Za necelý měsíc od nasazení jej zhlédlo pouze něco málo přes 72 tisíc diváků, kteří za vstupenky zaplatili 8.6 milionu korun. Neúspěch.
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov
Aldabra: Byl jednou jeden ostrov | če
Mezi dvacítkou filmů jsou na žebříčku ještě (nebo už jenom?) dva tuzemské tituly - Gangster Ka: Afričan (9. místo, 2.288 diváků, tržby 341 tisíc korun) a dokument Aldabra: Byl jednou jeden ostrov (2015). Aldabra se drží na desátém místě - o víkendu na ní přišlo 1.802 diváků, tržby činily 276 tisíc korun. Za dobu, co se promítá, má nicméně lepší čísla než kupříkladu Vánoční Kameňák. Dokument z kouzelného atolu zhlédlo 74.318 diváků. Za vstupenky utratili téměř 10 milionů korun. Na dokument - navíc český - obdivuhodný výkon.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.