Recenze: Padesátka - celovečerní režijní debut Vojtěcha Kotka

Recenze: Padesátka - celovečerní režijní debut Vojtěcha Kotka
Padesátka | BontonFilm
Někde v krkonošských horách se na pozadí běžkařského závodu odehrává hořce komediální drama, které se zpočátku zdá být o souložení, a nakonec se ukáže, že bylo... o souložení.
Ovšem ne na pingpongovém stole (v rozporu s tím, co se tvrdí zde, se ve filmu žádná taková scéna neodehraje).
recenze-padesatka-celovecerni-rezijni-debut-vojtecha-kotka
Z traileru, natož z plakátu, to není úplně jasné, ale naprostá většina filmu se odehrává v současnosti, odkud si v občasných krátkých scénách odskakujeme zpět do roku 1977 (celkem asi na 15 minut). Tudíž např. Tereza Voříšková hraje mladou Vilmu Cibulkovou atd...
Až po přečtení informací o divadelní předloze mi jakž-takž došlo, jak to vlastně mělo celé fungovat (asi), protože se jedná bohužel o vzácně nevydařený film.
Tereza Ramba
Padesátka | BontonFilm
Ná základním námětu není nic špatného. Po téměř 40 letech se otvírají staré hříchy, ukazuje se, kdo je čím synem (podobně jako ve Star Wars) a kdo je proč na koho nasraný. Film má také vzácně kvalitní obsazení, se kterým by se daly dokázat úžasné věci. A tím nemyslím jen Jiřího Mádla, který se v roce 1977 na tři minuty objeví s brutálními kotletami (na tvářích). Tím myslím, že většina těch lidí na plátně je schopna podávat skvělé herecké výkony a občas se jim to povede i v tomto filmu. Nejlépe v těch scénách, kdy si jen povídají a nedělají nic jiného.
Ale bohužel, je to opravdu jen "občas".

Trailer:

Ondřej Pavelka, Vojtěch Kotek, Jiří Mádl, Marek Taclík, Jakub Prachař | BontonFilm
Film začíná jako víceméně standardní "mírně lechtivá česká komedie", inspirovaná trochu Snowboarďáky (2004) a trochu Vieweghem. Není to od začátku vyloženě urážlivé, ale není to bohužel ani bůhvíjak dobré. Rozhodně je možné natočit rozvernou komedii o tom, že někdo rád souloží se staršími ženami v krmelci a fotografuje se u toho, nebo o tom, že někdo někoho opilého před 35 lety znásilnil a dodnes mu to neřekl. Ale je to těžké a je to zjevně mimo schopnosti scenáristy a režiséra. Takže je v té spoustě postav zmatek, dvosekundové flashbacky jsou nepřehledné a pro větší vtipnost se při humorných záběrech z nějakého důvodu ozývá práskání bičem.
Vojtěch Kotek
Padesátka | BontonFilm
Horší ale je, že ve druhé polovině filmu podstatně ubyde humoru a přibude vážnějších témat, film zpomalí, přestane naprosto fungovat a místy je dokonce opravdu nepříjemné se na něj dívat, protože velmi choulostivá témata ztvárňuje velmi sexisticky, homofobně, rasisticky ("šukající Poláci") a především zcela bez citu pro konzistentní atmosféru. A dokonce se mu podaří dělat si docela hnusným způsobem legraci z invalidů.
Znovu opakuji, že existují filmy, ve kterých takové věci také jsou, a které fungují (např. Borat nebo ledacos od Tarantina). Ale není snadné je natočit tak, aby fungovaly, což bylo zcela zjevně nad schopnosti tvůrců tohoto filmu, takže jsem se po jeho skončení cítil opravdu nepříjemně.
Hodnocení: 30%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S.: V posledním záběru filmu homosexuál nečekaně análně souloží v krmelci s někým, koho nevidíme, ale má legračně hluboký hlas.
P.P.S.: Přes všechno to souložení a mluvení o něm nejsou celý film pořádně vidět ani ničí nahá ňadra, natož něco víc.