Film Já, Olga Hepnarová bude soutěžit na Berlinale

Film Já, Olga Hepnarová bude soutěžit na Berlinale
Já, Olga Hepnarová
“Náš film měl od počátku velkou odezvu v zahraničí. To, že byl vybrán na jeden z nejprestižnějších festivalů na světě, to jen podtrhuje,” říká producent snímku Já, Olga Hepnarová Vojtěch Frič. “V zahraničí mají mnohem větší odstup než u nás, nepotřebují se patlat v historických souvislostech a nevadí jim tedy ani forma zpracování režisérů, kdy černobílé existenciální drama vůbec neřeší dobu, kdy se film odehrává, ale soustředí se pouze na hlavní postavu - Olgu Hepnarovou.”
Koprodukční film je příběhem mladé ženy, která v roce 1973 nasedla do nákladního auta a v centru Prahy zabila 8 lidí. Svůj čin považovala za akt pomsty společnosti, která jí podle ní celý život ubližovala, a v roce 1975 byla jako poslední žena na území Československa popravena.
Film nabízí pohled na traumatický život i čin hlavní hrdinky z určitého odstupu tak, aby se emotivně na stranu Olgy Hepnarové neklonil. Film je současně i dramatem lidí z okolí Olgy Hepnarové a snaží se najít příčiny jejího strašného agresivního aktu.

Ukázka z filmu:

Já, Olga Hepnarová je vůbec prvním pokusem přenést příběh Olgy Hepnarové do filmu. Těžké téma a obecně známý případ české historie si doposud nikdo v celovečerním hraném snímku ztvárnit neodvážil. Co Olgu Hepnarovou k takovému činu vedlo, že neviděla jiné východisko? Můžeme její zoufalství pochopit do té míry, abychom pochopili i její hrůzný čin? Byl její psychický stav zapříčiněn duševní nemocí?
Do hlavní role byla obsazena polská herečka Michalina Olszańska. Z českých herců ztvárnila matku vražedkyně Klára Melíšková, přítele Martin Pechlát a lesbickou přítelkyni Marika Šoposká. V dalších rolích se objevili například Martin Finger, Ondřej Malý, Jan Novotný a Juraj Nvota.
Já, Olga Hepnarová
Já, Olga Hepnarová | Black Balance
Po světové premiéře na Berlinale bude snímek uveden v národní premiéře v rámci soutěžní sekce Nová Evropa na 23. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest, který se bude konat od 17. do 25. března 2016. 24. března zamíří na plátna českých kin v rámci klasické distribuce. Počítá se i s uvedením v Polsku, na Slovensku a ve Francii.