11. Festival krátkých filmů Praha expanduje do regionů

11. Festival krátkých filmů Praha expanduje do regionů
11-festival-kratkych-filmu-praha-expanduje-do-regionu
Desítky snímků diváci uvidí v již tradičních sekcích - v mezinárodní soutěži, v přehledovém programu aktuálních českých filmů nebo v sekci experimentálních filmů Labo. Vrátí se i oblíbená noční Brutal Relax Show plná nespoutaných filmů pro otrlé diváky. Festival krátkých filmů Praha opět expanduje také do regionů a to dvěma speciálními programy - Best of Brutal Relax Show a Pragueshorts dětem.
"Před více než 10 lety jsme hledali způsob, jak se potkávat s diváky Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary také v průběhu roku. Věděli jsme, že o krátké filmy je ve festivalovém programu velký zájem, ale zároveň nám bylo jasné, že karlovarský festival jim nemůže dát tolik prostoru, kolik by si zasloužily. A tak se zrodil Festival krátkých filmů Praha. Po deseti letech o něj zájem roste a věříme, že se bude ještě dlouho líbit hlavně divákům," uvedl prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška.
11-festival-kratkych-filmu-praha-expanduje-do-regionu-1
Výběr těch nejlepších a nejextrémnějších filmů za čtyřletou historii Brutal Relax Show uvidí diváci v dvanácti českých a slovenských kinech a to pod názvem Best of Brutal Relax. "Best of Brutal Relax Show je kolekce hororů a krátkých filmů, které jdou proti očekáváním i zažitým konvencím. Letos jsme se rozhodli s touto mezinárodní kolekcí potěšit i diváky v regionálních kinech a zájem o ně nás upřímně potěšil," říká programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha Karel Spěšný.
11-festival-kratkych-filmu-praha-expanduje-do-regionu
Po loňské úspěšné premiéře se vrací soubor filmů Pragueshorts dětem pro rodiče malých filmových fanoušků od 5 do 8 let. Promítat se budou hrané i animované krátké filmy z celé Evropy, například z Arménie, Francie, Německa či Itálie. Děti i rodiče se dozví třeba, že za brýle se není třeba stydět, připluje za nimi modrý tapír, nebo mohou obdivovat umění akrobatických skoků žiraf. "Krátké filmy pro děti a jejich rodiče se budou letos poprvé promítat i v kinech mimo Prahu a na Slovensku. A kdo fundovanější by měl vybírat filmový program pro děti než jiné děti. Naše filmy poctivě nakoukávalo a vybíralo 7 dětských dramaturgů ve věku od 5 let, tudíž je takřka vyloučené, aby se děti v kině nudily," říká koordinátorka sekce Pragueshorts dětem Anna Purkrábková.
Bližší informace o programu Festivalu krátkých filmů Praha a kinech, která se do jeho programu zapojila, najdete na oficiálních stránkách festivalu.