Recenze: Purpurový vrch - Guillermo del Toro si konečně natočil horor podle svého

Recenze: Purpurový vrch - Guillermo del Toro si konečně natočil horor podle svého
Tom Hiddleston, Mia Wasikowska
Purpurový vrch, mystický horor Guillerma del Tora.
Guillermo del Toro, mistr hororu a fanoušek hororu, si konečně natočil horor přesně podle svého. Mládeži nepřístupný horor (R), Za hodně peněz. A nikdo mu do toho nekecal. A přesto... je výsledek velmi, velmi neuspokojivý. Nechápu to.
Ale nejdřív k tomu dobrému: Výprava filmu je úžasná. Strašidelné rozpadlé rodinné sídlo stojí na ložiscích červeného jílu, který zvolna protéká jeho podlahami a stěnami, takže všechno vypadá jako pocákané krví. A celý dům je přesně na hranici mezi "domem" a "strašidelným zámkem". Ale nejde jen o osudový dům. I úvodní scény v USA jsou vizuálně propracované do nejmenších detailů, včetně rekvizit a kostýmů, a říkají si o to, aby v nich bylo rozehráno něco úžasného.

Trailer:

Guillermo del Toro, Tom Hiddleston, Jessica Chastain, Mia Wasikowska
Ovšem nic pořádného v nich během dvou hodin rozehráno není. Film se krásně stylově rozjíždí, pak se pořád rozjíždí, rozjíždí, vypadá to, že už už začne něco úžasného, konečně, už za chvilku... a je konec!
Tom Hiddleston, Jessica Chastain
Purpurový vrch
Předně, film se nedá označit za "duchařinu". Duchové jsou v něm jen pár minut a většinu jich vidíte v traileru. Navíc působí až absurdně, jak málo je hrdinka rozhozená z toho, co šíleného se kolem ní děje. Zjevují se jí rozpadlé krvavé mrtvoly a ona je pořád víceméně v pohodě a spíš se zajímá o to, jestli bude mít s manželem konečně sex.
Tři hlavní postavy jsou slušně obsazené (rozhodně mi Wasikovská nepřipadá pro tuto roli nevhodná, jako některým jiným), ale prostě nemají co působivého předvést a nemají žádný pořádný vývoj směrem k ničemu. Což je skoro skandální, protože jde o žánr, ve kterém si mohl tvůrce vymyslet úplně cokoliv (včetně mimozemšťanů, Cthulhu nebo Satana) a nepůsobilo by to nepatřičně. A co si vymyslí? SPOILER
Vymyslí si finanční podvod a incest, což je to první, co každého diváka napadne nejpozději v polovině filmu. A pár bodnutí nožíkem.
KONEC SPOILERU
Pardon, pravěpodobně se opakuji, ale opravdu mi to připadá úplně neuvěřitelné: V těch úžasných kulisách se mohlo odehrát tolik úžasných věcí, a neodehraje se tam skoro nic. A vinu na tom nese výhradně del Toro.
recenze-purpurovy-vrch
A ten roztomilý pejsek na polovinu filmu úplně zmizí.
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE