41. týden-kinopremiéry: Gordon-Levitt provazochodcem, Voříšková kavárnicí a Reno drsným poldou

41. týden-kinopremiéry: Gordon-Levitt provazochodcem, Voříšková kavárnicí a Reno drsným poldou
Muž na laně
Píše se 7. září 1974 a francouzský provazochodec Philippe Petit se odhodlává k jednomu z nejpamátnějších eskamotérských kousků - ve výšce 400 metrů nad zemí se několikrát projde mezi newyorskými věžemi World Trade Center. O památné události, která je noční můrou všech, co mají strach z výšek, vznikl roku 2008 dokumentární snímek.
Nyní do českých kin vstupuje Muž na laně, hrané drama oscarového režiséra Roberta Zemeckise. Autor Forresta Gumpa (1994) pojímá pro mnohé děsuplné eskamotérské schopnosti "ulítlého" Francouze (Joseph Gordon-Levitt) zábavnou formou a optikou historické fikce. Nahlédneme tak do života člověka, který prostě musel vybočovat.
Philippe Petit, Robert Zemeckis, Joseph Gordon-Levitt
Z recenze Františka Fuky: "Film na mě působil příjemným retro dojmem, jako kdyby Zemeckis nostalgicky vzpomínal na léta, kdy si mohl cizinec na exponovaném místě v New Yorku takhle magořit a okamžitě ho za to nezastřelili. A na léta, kdy v New Yorku stály ty dva mrakodrapy..."
Všechny recenze najdete zde. Prozatím se hodnocení (stejně jako Petit) vyšplhalo dost vysoko - na značku 84 procent.
Hugh Jackman, Levi Miller
Znáte pohádkového chlapce se zeleným čepcem, který odmítal zestárnout a zažíval jedno fantastické dobrodružství za druhým? Ano, řeč je o Petru Panovi, slavné postavičce z celé řady populárních knih a filmů. Dnes do českých kin míří rodinný snímek Pan, který by měl nejen pobavit, ale i ozřejmit, kým byl Pan předtím, než se ocitl v bájné Zemi Nezemi.
Jaký je nejnovější snímek? Nedrží se původních známých indicií a servíruje řadu postmoderních koláží - hudbu od Nirvany, boj pirátské lodi se stíhačkami RAF, kapitána Hooka bez háku místo ruky a podobně.
Z recenze Františka Fuky: "Během celého filmu se dokonce nestane naprosto nic, z čeho by mělo vyplývat, že Hook bude někdy něco mít proti Panovi - jsou z nich nakonec nejlepší kámoši. Asi toho bylo dost vystříháno, protože dochází k legračním situacím, kdy je Tygří Lilie oslovována jménem, aniž by se předtím představila a Petr zničeho nic, jen tak přijde ke své typické kamizole s pérem a ke jménu Pan."
Všechny recenze si přečtěte zde. Prozatím 40 procent.
Mládí
Po oscarové Velké nádheře (2013) přináší režisér Paolo Sorrentino dlouho očekávanou novinku, drama Mládí. Na co se můžete těšit? Na prvotřídní filmařinu, herecký koncert Michaela Cainea a Harvey Keitela a melancholii, zarámovanou v opojných obrazech. Jaký je děj filmu? "V luxusním lázeňském hotelu se každý rok setkávají staří přátelé Fred Ballinger (Michael Caine) a Mick Boyle (Harvey Keitel). Letos se zde Fred léčí pod dozorem své dcery (Rachel Weisz) a mezi léčebnými kúrami s Mickem vzpomínají na své pestré životy hudebního skladatele a filmového režiséra a se suchým humorem komentují své chátrající tělesné schránky. Ostatní excentričtí hosté jim poskytují bohaté podněty k úvahám o mládí, kráse, kreativitě, zkrátka o všem, co zahání myšlenky na blízký konec."
Z recenze Františka Fuky: "Mnoho scén je audiovizuálně úžasných. Herci jsou bezchybní a nestydí se za full frontaly. U mnoha scén není úplně jasné, jestli to je Sorrentino myslí vážně, nebo jako parodii na artfilmy, ale příliš to nevadí, neboť to nenarušuje celkou WTF atmosféru filmu."
Mládí
Nadchla vás Velká nádhera? Máte rádi filmy s pomalým tempem a působivou vizuální stránkou? Chcete zažít herecké mistrovství Michaela Cainea a Harvey Keitela? Dejte šanci Mládí. Všechny recenze najdete zde. Prozatím 77 procent.
Laputa
Do kin míří další debut tuzemského tvůrce, snímek Laputa režiséra Jakuba Šmída. Minimalistické drama pojednává o kavárnici (Tereza Voříšková), která hledá vlastní identitu skrze povrchní vztahy, nikdy nekončící večírky nebo výklad z karet.
Jaké je generační drama nadějného absolventa FAMU? Recenzent František Fuka oceňuje "slušnou řemeslnou úroveň celého díla, herecké výkony, které jsou občas zajíavé a vždy aspoň dostačující nebo občasnou nápaditou hlášku nebo mini-epizodku".
S tuzemskými debutanty se letos doslova roztrhl pytel. Tak hlavně aby vydrželi a dočkali jsme se jejich dalších filmů, které prokáží, že mají talent a výdrž. Recenze Laputy si přečtěte zde. Prozatím 54 procent.
Nemilosrdní
O netradičních praktikách policejního vyšetřovatele Serge Burena (Jean Reno) vypráví francouzské akční drama Nemilosrdní. Buren a další poldové s baseballovými pálkami v rukou si vynucují pořádek v ulicích. U svých nadřízených ale nemají pochopení. Najdou ho po úspěšném boji s po zuby ozbrojenými zloději klenotů, kteří se neštítí ničeho? Dozvíte se ve francouzské kriminálce, která by ráda navázala na tradici surových filmů z podsvětí. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 60 procent.
Mihai Comanoiu
Aferim!
Na závěr se představuje koprodukční žánrová hříčka Aferim!, přibližující Rumunsko první poloviny 19. století, kde se mísí národnosti, dochází k otrokářství a k celé řadě dalších velmi zvláštní úkazů. Aferim! není vážně míněnou artovkou pro zapřisáhlé odpůrce popcornu a multiplexu. Snímek je historickým dramatem, komedií i westernem v černobílém vizuálu. Vydáte se na dobrodružnou cestu? Recenze si přečtěte zde. Prozatím velmi dobrých 75 procent.
Aferim!
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.