Troška nostalgie: Zapomenutá marvelovka Punisher s Dolphem Lundgrenem v hlavní roli

Troška nostalgie: Zapomenutá marvelovka Punisher s Dolphem Lundgrenem v hlavní roli
Mstitel | New World Pictures
Punisher s Lundgrenem (aka Mstitel v české distribuci) vznikl v roce 1989. Měl rozpočet 9 milionů dolarů, což byl na tehdejší dobu jasný "podmírák" (dva roky zpátky stála Smrtonosná zbraň 15 milionů, Smrtonosná past přišla v roce 1988 dokonce na 28 milionů). Kombinace nižšího rozpočtu a béčkového herce v hlavní roli signalizovala, že si od téhle podívané nikdo příliš neslibuje. Což se nakonec i vyplnilo. První filmový výlet Punishera díru do světa neudělal a dokonce nebyl ani uveden do kin v USA (zde byla na vině špatná finanční situace studia, které ho původně nasadit chtělo).
Svého času to film od kritiky hodně schytal a nutno podotknout, že léty nijak neuzrál. Přesto je z dnešního pohledu minimálně zajímavý tím, jak v sobě kombinuje klasické komiksové prvky s Hollywoodem osmdesátých let. I přes nízký rozpočet jde navíc paradoxně o dost možná nejvěrnější filmovou adaptaci komiksové předlohy (ve filmu padne téměř stovka těl).
Punisher každopádně není žádné dno komiksových adaptací. Kdo má slabost pro podobné akční výplachy, ten se bude velmi slušně bavit. Snímek ostatně zaštítil jako producent (a později i scenárista, neboť bylo třeba udělat pár úprav) Robert Mark Kamen, který v posledních letech pracuje na téměř všem, čeho se dotkne ruka Luca Bessona. Plusové body si zaslouží i Lundgren jako Frank Castle. Na Oscara to samozřejmě není, podstatu postavy (chci zabít úplně všechny a brutálně) nicméně vystihl dokonale.
Dolph Lundgren
Mstitel
No a když už jsem zabrousil do vod zapomenutých béček osmdesátek, na konci připomenu ještě jednu perličku. Punishera režíroval Mark Goldblatt (jinak velmi zkušený střihač - nominace na Oscara za Terminátora 2), který o rok dříve natočil buddy movie komedii Smrtelné horko. V ní dva policisté řešili zapeklitý případ, což by samo o sobě nebylo neobvyklé, kdyby jeden z nich nebyl zombie, která má 12 hodin na to, aby pomstila svou vlastní smrt.
Smrtelné horko
Scénář k filmu napsal neznámý Terry Black, což není nikdo jiný, než brácha legendárního Shanea Blacka (Poslední skaut, zmíněná Smrtonosná zbraň).