40. týden-kinopremiéry: Matt Damon Marťanem, Jiří Macháček agentem FBI a David

40. týden-kinopremiéry: Matt Damon Marťanem, Jiří Macháček agentem FBI a David
Matt Damon
Marťan
Ridley Scott přináší další sci-fi, tentokrát z prostředí červené planety, snímek Marťan. Adaptace slavného bestselleru pojednává o kosmonautovi (Matt Damon), který zůstává na Marsu ve zdánlivě zoufalé situaci - kolegové jej opustili během písečné bouře v domnění, že zemřel. Jenže... A to už se dozvíte v dobrodružné podívané, kterou provází pověst události roku.
Matt Damon, Ridley Scott
Trošku zamrzí, že trailery z děje prozrazují příliš mnoho. A jestli jste četli knihu, nic vás nejspíš nepřekvapí. Scott i Damon jsou nicméně prvotřídními tvůrci. A jestli recenzenti nelžou, čeká vás strhující zážitek. Všechny recenze najdete zde. Prozatím velmi dobrých 79 procent.
Wilsonov
Také Wilsonov je adaptací literární předlohy, povídky Nejhorší zločin ve Wilsonově Michala Hvoreckého. Alternativní dějiny po 1. světové válce na území Slovenska přivádějí na scénu agenta FBI, jeho pomocníka, tajemného masového vraha a úsilí připojit Bratislavu ke Spojeným státům americkým. Pábitelství režiséra Tomáše Mašína (3 sezóny v pekle) působí docela křečovitě; namísto komediální lehkosti dostanete humor nejhrubšího zrna (sex, rasismus, židovství a výstřelky z T.G. Masaryka).
Wilsonov
Scénář od Marka Epsteina nemá jednotící linku a herci (Macháček, Dyk, Pauhofová a další) se pitvoří. Schválně s jakým ohlasem se film v době zpochybňované multikulturnosti a volání po národních státech setká? Navázat na československou klasickou komediální vlnu se nicméně nepodařilo. Recenze si přečtěte zde, prozatím 37 procent.
David
Na závěr se představí David, na karlovarském filmovém festivalu uvedený celovečerní debut Jana Těšitele, který zaujal odbornou veřejnost. Režisér na scénu přivádí "obyčejného" hrdinu, mentálně handicapovaného mladého muže, který se oprostí od svých "jistot" a vydává se do světa. Civilní, sympatické, důležité téma. A další tuzemský debutant na režisérské židli.
David
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.