Domácí péče na Oscary? Komorní český film se o to pokusí!

Domácí péče na Oscary? Komorní český film se o to pokusí!
Alena Mihulová v Domácí péči. | A-Company CZ
Alena Mihulová, Bolek Polívka
Alena Mihulová a Boleslav Polívka ve filmu Domácí péče (2015) | A-Company CZ
Snímek Domácí péče již získal v Karlových Varech cenu pro nejlepší herečku. Dostalo se mu také mezinárodního ohlasu, například nejvlivnější americký filmový časopis Variety vidí ve filmu pokračovatele tradice započaté Milošem Formanem a Jiřím Menzelem. Film byl zařazen i do soutěží mnoha dalších prestižních světových festivalů (Busan, Haifa, Vancouver, Mannheim atd.). Zaznamenal tedy určitý mezinárodní ohlas.

"To bylo také od začátku cílem filmu, vyprávět univerzálně srozumitelný, emocionální příběh zasazený do typicky místního (moravského) – pro ostatní svět „exotického“ – prostředí. Chtěl jsem vytvořit silný příběh se spoustou dojemných a vtipných momentů, film, ze kterého budou diváci odcházet rozhodnuti žít lépe, plněji a vnímavěji,“ vysvětluje Slávek Horák.
Alena Mihulová
| A-Company CZ
A jak si stojí film mezi krtitky? Například Stanislav Dvořák z novinky.cz ohodnotil film na 60% a Martin Staněk z Total filmu na 90%. Více zde. Kritikové dali Domácí péči v průměru filmu 76%. Uživatelé kinobox.cz si film cení na 55%. Bude to na Oscary stačit? Váš postřeh o filmu pak napište sem.
Alena Mihulová
Alena Mihulová v Domácí péči. | A-Company CZ
V letošním roce vybírali akademici z 39 českých hraných, dokumentárních a animovaných filmů ten nejzajímavější snímek, který bude reprezentovat českou kinematografii v boji o Oscary. Hlasování probíhalo od 1. do 16. září a mezi vysoce hodnocenými filmy se za snímkem Domácí péče umístily Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského
Nominace na Oscary budou vyhlášeny 14. ledna 2016 a slavnostní ceremoniál proběhne 28. února 2016 v Los Angeles.

P.S.: Český lev, domácí filmová cena udělovaná od roku 1993, kterou založil před více než dvaceti lety Petr Vachler, se bude udělovat v sobotu 5. 3. 2016 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina a v přímém přenosu jej odvysílá Česká televize na okruhu ČT1 od 20 hod.