Recenze: Rudyho mít každý rád vážně nebude

Recenze: Rudyho mít každý rád vážně nebude
Saša Rašilov (III)
V České televizi se rozhodli, že Raymonda přetaví do české podoby, což už je samo o sobě poněkud nešťastný tah. Původní show se totiž nejednou v našich televizích otočila (měla navíc opravdu skvělý dabing) a řada diváků tak bude vystavena nutnému srovnávání (podobně nevhodný by byl například český pokus o M*A*S*H).
Původní seriál měl několik neoddiskutovatelných kvalit, díky nimž se dočkal devíti sezón. Největší výhodou bylo to, že na rozdíl od jiných sitcomů té doby (Krok za krokem, Plný dům) nebyl Raymond rodinný seriál, ale seriál o rodině. Nešlo v něm o morální poučení, ale o ukázku toho, jak ne/funguje famílie, v níž každý je "tak trochu jinde" a přesto spolu tráví většinu času.
V Rudyho má každý rád se odráží jisté prokletí domácí sitcomovské scény, točící se v kruhu neschopnosti nalézt správný rytmus. Nebýt Tomáše Baldýnského (Comeback) a Jana Prušinovského (Okresní přebor, Čtvrtá hvězda), zdálo by se, že tenhle styl u nás ani točit nejde. Těžko říct, kde je konkrétní chyba, že nové seriály vypadají uměleji než ty, které vznikaly před dvaceti lety. Faktem je, že navzdory snaze je Rudyho kopírka slabým odleskem originálu a ba co hůř, nefunguje ani jako samostatný produkt. Jde o příliš strojené divadlo, dělané v přehnaně umělých kulisách (takhle nějak by asi vypadal sitcom točený v Ikee) a s herci, jimž role nejdou příliš k duhu.
recenze-rudyho-mit-kazdy-rad-vazne-nebude
Původní sestava mimo jiné vycházela z toho, že měla rodina italské kořeny. Základy charakterů zůstaly, taliánská nátura logicky zmizela a bohužel ji nenahradilo nic charakteristického pro českou rodinu (a že by bylo co parodovat). Díky tomu vznikl nešťastný kastrát, který má základní kámen, ale nelze se zbavit dojmu, že něco chybí. Je to podobná situace, jako kdybyste natáčeli novou verzi Dextera a jaksi zapomněli na temného společníka.
Kapitolou samou pro sebe je totální špatná práce s umělým smíchem. V českých sitcomech se zapne prakticky u každé situace, aniž by to dávalo smysl (a ještě to působí dojmem, že filmaři využívají stále jednu smyčku).
V Rudyho má každý rád je navíc viditelná absence silného režiséra, který by dokázal vést herce a udat jednotlivým scénám tempo. A je to škoda už pro nadějné obsazení, které se přes nesporný talent v projektu plácá. Výjimkou je David Novotný, z něhož se pomalu stává sitcomovský mazák. Jedna jistota ale Rudyho nezachrání. Radši nám dejte zpátky do televize Raymonda. Není sice nejmladší, ale pokud jde o rodinné patálie, je s ním větší legrace.
Hodnocení pilotu: 30%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S. První díl si můžete zdarma pustit zde. Pozornost věnujte scéně s bedýnkami a pro srovnání si pak dejte následující ukázku z originálu, která řeší to samé, ale s výrazně jinou dynamikou. Lehce tak pochopíte, jak moc se česká verze od původní odlišuje a jestli je pro vás Raymond nebo Rudy.