Sníh uprostřed parného léta. V Brdech začalo natáčení Anthropoidu o atentátu na Heydricha.

Sníh uprostřed parného léta. V Brdech začalo natáčení Anthropoidu o atentátu na Heydricha.
Ministr Martin Stropnický, producenti David Ondříček a Pete Shilaimon.
snih-uprostred-parneho-leta-v-brdech-zacalo-nataceni-anthropoidu-o-atentatu-na-heydricha-6
Režisér Sean Ellis.
V tomto týdnu začalo natáčení koprodukčního historického snímku Anthropoid (2015). Pod režijním vedením Seana Ellise vzniká dílo připomínající jeden z důležitých okamžiků naší moderní historie, atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Režisér Sean Ellis obsadil hlavní role parašutistů Kubiše a Gabčíka herci Jamie Dornanem a Cilianem Murphym. Gabčíkovu partnerku Lenku Fafkovou si zahraje česká herečka Aňa Geislerová. Partnerkou Jamieho Dornana bude Charlotte Le Bon.
Snímek Anthropoid podporuje a také jeho vzniku napomáhá Ministerstvo obrany České republiky. Ministr obrany a herec Martin Stropnický se s filmaři setkal v úterý v rámci natáčení jedné z exteriérových scén v lesích ve Vojenském újezdu v Brdech. „Není mnoho námětů ryze českých, které by překročily naše hranice. Tento příběh obrovské statečnosti, vlastenectví a ochoty za svou zemi položit životy je natolik silný, že bezesporu do světových kin patří,“ říká Stropnický.
snih-uprostred-parneho-leta-v-brdech-zacalo-nataceni-anthropoidu-o-atentatu-na-heydricha-1
Producent David Ondříček a ministr obrany Martin Stropnický na lokaci.
V horkých červencových vedrech se točily zimní záběry, kdy parašutisté po seskoku na území protektorátu odjíždějí zmapovat situaci v Praze a připravují svou další činnost. Iluzi zimní krajiny proto pomohl vytvořit umělý sníh z celulózy.
Téma atentátu, stejně jako události, které mu předcházely či následky, které přinesl, se staly námětem řady domácích filmových nebo televizních snímků. Nyní se příběhu ujal zahraniční tvůrce, což slibuje českému divákovi nový a netradiční pohled na důvěrně známé události.
snih-uprostred-parneho-leta-v-brdech-zacalo-nataceni-anthropoidu-o-atentatu-na-heydricha
Ministr Martin Stropnický, producenti David Ondříček a Pete Shilaimon.
„Pro nás jako české koproducenty je významné, že máme možnost se podílet na látce tak výrazně spojené s našimi dějinami, ale uchopené s možností uměleckého přesahu, který přináší tvůrčí potenciál celého týmu pod vedením režiséra Seana Ellise,“ říká David Ondříček, jehož společnost Lucky Man Films je koproducentem snímku.
Režisér Sean Ellis k tématu dodává. „Poprvé jsem se začal zajímat o příběh operace Anthropoid v roce 2002, kdy jsem viděl televizní dokument o této události. Nikdy předtím jsem o operaci neslyšel a byl jsem doslova uchvácen činy a skutečnostmi, které jsem viděl. Chci, aby to byl film plný emocí, ne epické válečné drama. Jde mi o osudy Kubiše a Gabčíka, chci poznat, co cítili.“
snih-uprostred-parneho-leta-v-brdech-zacalo-nataceni-anthropoidu-o-atentatu-na-heydricha-7
Mercedes Reinharda Heydricha.
Natáčení Anthropoidu bude probíhat v červenci a srpnu v různých lokacích v Praze a okolí. Režisér se štábem vybrali místa tak, aby bylo možno dosáhnout maximální autenticity. „Hledali jsme zajímavá místa a potěšilo nás, že si Sean nakonec v několika případech vybral lokace, v nichž jsme natáčeli také náš film Ve stínu,“ dodává David Ondříček.