Terminátor: Pět věcí, které musí v nové trilogii James Cameron napravit

Terminátor: Pět věcí, které musí v nové trilogii James Cameron napravit
Terminátor 3: Vzpoura strojů | Warner Bros.
Čtvrtý díl s podtitulem Salvation vstoupil do kin před deseti lety a příliš nezaválel. V recenzích mu to na Rottentomatoes nakonec vyšlo na slabých 33%, přičemž průměrná známka pro film byla 5 z 10. Z amerických kin si Salvation odnesl 125 milionů, zbytek světa přidal 246. Ne vyloženě malá čísla, studio ale tehdy legrace s roboty vyšla na rovných 200 milionů. Díky tomu snímek skončil v pořádném mínusu a plány na novou trilogii padly.
Pětka měla být návratem na vrchol, ale výsledná čísla byla ještě o něco horší. Terminator Genisys má na Rottentomatoes strašidelně vypadajících 27% a průměrnou známku 4.7. Tržby z amerických kin byly slabých 89 milionů, celosvětové sice výrazně lepší (440 milionů dolarů), ale přes sto mega film vydělal v Číně, kde má studio nižší podíl. Z toho důvodu padly další plány na novou trilogii, na pokračování Genisys nedošlo a James Cameron poté, co se mu vrátila práva, se rozhodl odstartovat trilogii vlastní.
Nový díl je za rohem, tak si dáme pár "přání", které by mu jen prospěly.

1. UJASNIT SI CÍLOVKU

5-veci-ktere-terminator-potrebuje-aby-mohla-serie-pokracovat
Terminátor | Metro-Goldwyn-Mayer
Série postupem času přeřadila na nižší otáčky v brutalitě. Trojka sice byla ještě eRko, ale umírněné a drsnost předchozích dílů nahradila tím, že byla (zcela úmyslně) velkolepým a opravdu zábavným blockbusterem. Čtyřka (již PG-13) se mohla opřít o stylový špinavý look, ale neměla nic navíc. Pětka tápala. V první třetině se tváří, že je určena milovníkům prvních dílů, pak přehodí výhybku na tupý akčňák ve stylu moderních komiksových výplachů. Cameronově nové trilogii by neuškodilo, kdyby se Terminátor nesnažil zavděčit úplně všem. Což by mohlo vyjít - prý půjde o pořádné eRko.

2. VYPIPLAT OBSAZENÍ

5-veci-ktere-terminator-potrebuje-aby-mohla-serie-pokracovat-1
Terminátor / Terminator Genisys | Metro-Goldwyn-Mayer / Paramount Pictures
Předchozí bod se odráží i na obsazení. Filmaři sice v Genisys zachovali původní postavy, v tvářích ošlehané herce ovšem vyměnili za modely, kteří vypadají, jako by si na natáčení právě odskočili z reklamy spodního prádla. A co hůř, herecky to prostě nováčci nedávali. Což naznačuje i špatné vedení. Oni i herci z jedničky, dvojky a trojky nebyli nijak staří. Ale působili přirozeně a nemuseli se za každou cenu prezentovat odhalenými bicepsy. V Genisys byl hodně cítit vliv moderní sci-fi/fantasy vlny, v níž jsou mladí a krásní lidé, jejichž úkolem ani není hrát, ale prostě se nějak vyskytovat v záběrech a vypadat co nejlépe. Tohle, prosím, v terminátoří sérii nepotřebujeme.

3. ZACHOVAT ARNOLDA

Terminator Genisys
Terminator Genisys | Paramount Network
Co si budeme povídat, v Salvation to díky jeho absenci (těch pár čestných digitálních minut se nepočítá) nebylo ono. A pětka jasně ukázala, jak klíčový pro značku je. Jakkoli můžeposlední díl série štvát průměrnou akcí a debilním obsazením některých postav, Arnold je držák a Genisys díky němu nejde úplně odstřelit. Je lepidlem, které zvládne vyvážit i ty nejslabší momenty. Tak silný element je třeba udržet ve hře a vytěžit z něj maximum.

4. ZBYTEČNĚ NESPOILEROVAT V PROPAGACI

5-veci-ktere-terminator-potrebuje-aby-mohla-serie-pokracovat-3
Terminator Genisys | Paramount Network
Scenáristé Genisys měli dva velmi nosné nápady. V prvé řadě propojit pětku s prvními díly a některé scény zopakovat ve stylu Návratu do budoucnosti II (což rozhodně byl dobrý nápad). A pak tu byl největší trumf - udělat z Johna Connora záporáka, který kope za terminátoří stranu. Být něčeho takového poprvé svědkem v kině, řada pravověrných fandů by z toho zřejmě další hodinu zvedala brady z podlah multiplexů (a filmařsky je odhalení pojaté tak, že být divák překvapen). Jenže nějaký dutohlav z propagačního došel myšlenky, že je dobré tohle propálit už v trailerech a na plakátě, aby diváci měli motivaci k návštěvě kina. Za to vážně nedík. Genisys díky tomu přišel o moment překvapení. Nový díl zatím tuhle chybu neudělal a snad neudělá.

5. NEBÁT SE ZMĚN

5-veci-ktere-terminator-potrebuje-aby-mohla-serie-pokracovat-4
Terminator Genisys | Paramount Network
Scénář Genisys to v recenzích dost schytal, v mnoha ohledech je ale mnohem zajímavější, než co nabídly poslední dva díly. Jaká škoda, že všechny podstatné změny ve výsledku směřovaly ke klasickému dějovému mustru, z něhož série těží od začátku. Bylo by mnohem lepší, kdyby do toho šli scenáristé s ještě větší vervou. A tady se opravdu rýsuje nadějná budoucnost, protože jestli něco Cameron umí, je to vybočit ze zajetých kolejí a najít ve známých vodách něco nového. Snad si dal v Temném osudu záležet (jakkoli to tak v tuhle chvíli podle trailerů nevypadá). Má ostatně sám co napravovat - před premiérou Genisys vychvaloval, o jak dobrý díl jde.