Recenze: V hlavě - Pixar je zpátky na vrcholu

Recenze: V hlavě - Pixar je zpátky na vrcholu
V hlavě
Ti všichni přebývají ve velíně, kde se starají o ukládání vzpomínek (takové svítící skleněnky), bezchybný provoz "ostrovů zážitků", a tak dále. Krize začne ve chvíli, kdy se začne s Rileyinými zážitky dít něco zvláštního, vzpomínky se začnou divně měnit a Radost se Smutkem jsou vcucnuty někam daleko, až do "dlouhodobé paměti", a musejí se dostat zpátky, protože je ti tři zbývající (a Riley) potřebují.
Jak je ostatně u Pixaru běžné, jejich film opět úžasně vypadá. Pět hlavních hrdinů nejsou lidi, tudíž jsou velmi vynalézavě stylizovaní, co se týče podoby i animace (každý z nich má jasně odlišitelné pohyby). A různé části Rileyina mozku jsou samozřejmě studnicí nápaditosti, protože je v nich výtvarně ztvárňováno něco, co neexistuje, respektive nemůže být graficky ztvárněno.

Trailer:

V hlavě: trailer | Falcon
To by ale samo o sobě nestačilo. Naštěstí má V hlavě i nápaditý scénář, který neustále překvapuje, ale přitom dává smysl a je jasné, co jím tvůrci chtěli říct. Ponaučení tentokrát zní "V hlavě jsou potřeba všechny emoce, včetně těch 'nepříjemných'." A je to vtipné i dojemné přesně tak, jak to mělo být.
V hlavě byl velmi ambiciózní projekt, který dopadl velmi dobře. Ale upletl si na sebe trochu bič tím, jak velice je ambiciózní, protože si dokážu představit, že by z něčeho takového mohl být film úžasnější než Věčný svit neposkvrněné mysli. A to, že je z toho "jen" rodinný film s vtípky a poučením, mi přijde jako trochu promarněná příležitost. Například se párkrát podíváme i do jiných hlav, než je ta Rileyina, a je to téměř vždy úžasně zábavné. Je to ovšem jen pár okamžiků v celém filmu...
Ale to je drobnost a měl bych být rád, že Pixar je znovu ve formě...
Hodnocení: 90%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Ve filmu se hodně a hodně rychle mluví a český dabing rozhodně patří k těm zdařilejším. Přesto ale doufám, že mě zachrání nějaký Slovanský dům a budou moci film vidět ještě jednou v originále.
P.P.S: Předfilm se jmenuje Láva, je celý zpívaný a v tomto případě se dabing moc nepovedl, český text vůbec "nešlape", a není to jen proto, že slova "Lava" / "Love" spolu v češtině nesouvisí.