Recenze: Ant-Man aneb Jaký je nejnovější přírůstek marvelovské továrny na filmy?

Recenze: Ant-Man aneb Jaký je nejnovější přírůstek marvelovské továrny na filmy?
Trailer poměrně věrně vystihuje, jak dementní je celý námět, a tudíž nebylo nic divného na tom, že Marvel chtěl tuhle podívanou pojmout poněkud odlehčeněji, než všechny X-Iron-Thory. Proto udělal to nejlepší, co mohl a jako scenáristu a režiséra najal Edgara Wrighta (Soumrak mrtvých, Scott Pilgrim, U konce světa). Bohužel, po mnoha porodních bolestech Marvel Wrighta vypoklonkoval a v titulcích filmu je jako režisér nakonec uveden Peyton Reed, který posledních 20 let točil převážně romantické komedie, které se většinou daly přežít (Wright zůstal uveden jen jako jeden ze čtyř scenáristů).
A Ant-Man (2015) se taky dá přežít.

Trailer:

Evangeline Lilly, Paul Rudd, Michael Douglas
Bohužel, pokud jste viděl trailery, tak 1) přijdete o přibližně půl tuctu zábavných překvapení ve finále filmu a 2) je pro vás do značné míry zbytečné vidět první polovinu filmu, ve které se odehraje přesně to, co očekáváte, přesně tím způsobem, který očekáváte, a nijak výjimečně se přitom nepobavíte. Může za to bohužel i skutečnost, že Paul Rudd je takový nepříliš zajímavý fešácký hybrid Bena Afflecka a Chrise Pratta, má pravděpodobně komediální talent, ale scénář mu nedává příliš šancí ho využít. Michael Douglas je docela fajn a správně balancuje na hranici mezi "Obi Wan Kenobim" a sebeparodií, ale nikdo jiný ve filmu nestojí za zmínku. Ale... dá se to přežít.
Ant-Man
Marvelovka Ant-Man skončila druhá, ale komerčně to není nikterak ohromující.
Teprve po polovině to začne být trochu zábavnější a kupodivu je to s blížícím se koncem čím dál lepší a lepší. Jako kdyby závěrečné akční scény byly něco z mozku Edgara Wrighta (na rozdíl od první poloviny).
Rozhodně to není napínavé a rozhodně to není sci-fi nebo "tradiční" superhrdinský film. Je to něco mezi Miláčku, zmenšil jsem děti a "Kačery z Kačerova", možná dokonce trochu jako "Powerpuff Girls". Což může pro některé z vás být signálem, že se tomuto filmu mají obloukem vyhnout, ale já se při těch šílených hovadinách na konci docela dobře bavil...
Přes svůj rozpočet vypadá celý film překvapivě lacině, skoro jako nějaké béčko. Většina triků je digitálně sterilní a když si jedna scéna vyloženě říká o to, aby se jako cameo objevil nějaký plnohodnotný Avenger, objeví se místo něj Falcon, ten černoch s plechovými křídly...
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S.: Vzhledem k tomu, že tři vedlejí postavy jsou vtipné POUZE díky tomu, jakým anglickým přízvukem / slangem mluví, obávám se, že dabing bude peklo. 2D verze ale naštěstí je k dispozici titulkovaná (a 3D verze v IMAXu prý také).