Zrušený Batman s Georgem Clooneym zněl na papíře úžasně!

Zrušený Batman s Georgem Clooneym zněl na papíře úžasně!
Batman a Robin | Warner Bros.
V případě Batman navždy diváci ještě změnu směru akceptovali, pokračování Batman a Robin už ale série nepřežila. Batman s gumovými bradavkami na obleku, Arnold jako plačící záporák a až vzácně netrefený představitel hlavního hrdiny. George Clooney má charisma na rozdávání, role Batmana mu ale nesedla, za což se dodnes upřímně fanouškům komiksu omlouvá.
... a netřeba zapomínat na přímo legendární "jdeme do boje" sestřih:
Obrázek článku
Schumacher sérii svým pojetím pohřbil, o tom žádná. Nebyla to ale jeho chyba. Warneři se po temné Burtonově dvojce zalekli a řekli si, že by bylo lepší sérii směrovat spíše k duchu původního seriálu z šedesátých let. To vedlo mimo jiné k tomu, že z trojky byla na přání studia vystřižena řada temnějších pasáží. Jakou dohru to mělo v Batman a Robin, kdy už jel Schumacher jen podle not, všichni víme. A je to škoda! Film tím byl předurčen k neúspěchu a zařízl pátý díl, kde měl Schumacher velké plány.
Co je na současných komiksových filmech nejvděčnější? Týmovky! Čím více hrdinů a záporáků se povede vecpat do jednoho filmu, tím lépe. Proto Avengers slaví fenomenální úspěch a ze stejného důvodu se fanoušci těšili na Batman V Superman a Sebevražedný oddíl. O něco podobného se pokoušel již Schumacher v Batman a Robin, kde nabídl tři hrdiny (Batman, Robin a Batgirl) a tři záporáky (Poison Ivy, pan Freeze, Bane). Přesně tak, Bane byl v kinech dávno před Nolanem a vypadal jak obří plastová hračka.
V případě plánované pětky, která by nesla název Batman Unchained, měla být sestava ještě velkolepější. Hlavním padouchem by tentokrát byl Scarecrow v podání Nicolase Cage (později si u Nolana zahrál roli Cillian Murphy) a počítalo se i s Harley Quinn v podání "zlobivé holky" Courtney Love (v Sebevražedném oddílu postavu nakonec hraje Margot Robbie).
A teď přijde to opravdu zajímavé: ve filmu se měli mihnout téměř všichni záporáci série. Konkrétně Schumacher počítal s tím, že by si v pětce střihli camea Jack Nicholson (Joker), Jim Carrey (Hádankář), Tommy Lee Jones (Dvě tváře), Michelle Pfeiffer (Catwoman) a Danny DeVito (Tučňák). Záměrem bylo využít záporáky pro velkolepou halucinogenní sekvenci v závěru filmu, v níž by každý zmíněný padouch Batmana po svém soudil.
Dnes už víme, že na Batman Unchained nedošlo a vzhledem k tomu, jak hrozně Batman a Robin dopadl (v anketách pravidelně zabírá post nejhoršího komiksového filmu vůbec), je to nejspíš dobře. Přesto, představa podobného finále, kde by se ukázali všichni ikoničtí záporáci, je rozhodně lákavá.
P.S. I Schumacher nebyl k reakcím slepý a fanouškům se omluvil.