US tržby: Žlutá vlna bez slitování smetla dinosaury i terminátory

US tržby: Žlutá vlna bez slitování smetla dinosaury i terminátory
Terminator Genisys
A je o něj podle očekávání ohromný zájem. Startovací víkend si Mimoni ukradli zcela pro sebe, v Americe otevřeli za 115 milionů dolarů a celosvětově jich již mají 395. Miliarda padne lehce a pokračování bude nepochybně brzy následovat. Můžeme polemizovat, jestli se postavy časem nezají, ale ono je máloco v dnešní době natolik univerzální, že to lze sledovat v jakémkoli jazyce a diváci všech věkových skupin se stále dobře baví. Mimoni mají našlápnuto k výšinám a jen tak je něco na zem neposadí.
Současně se s nástupem žlutých popletů ukázala ohromná síla Jurského světa. Je hned druhý, oproti minule si pohoršil jen o 38% a doma již vydělal ohromných 590 milionů! To z něj aktuálně dělá, pokud jde o výdělky z amerických kin, čtvrtý nejúspěšnější film všech dob. Před sebou má první díl Avengers, jehož 623 milionů hravě zdolá, a Titanic s 658 miliony, což také není nedostižná meta. Na první místo ale určitě nedosáhne. Na 760 milionů Avatara už dinosauři vážně nemají tempo. Přesto dosáhli úctyhodného výsledku. A to samozřejmě i v celosvětovém měřítku, kde jsou již pátým nejúspěšnějším filmem všech dob a o dvě místa si ještě 100% polepší.
Terminator Genisys
Terminator Genisys
Třetí pixarovka V hlavě vydělává velmi slušně, v letošní silné konkurenci se přesto trochu ztratila. Podobně fantastický animák by měl mít po měsíci na kontě mnohem víc, než 435 milionů. Až čtvrtý je Terminator Genisys, jemuž američtí diváci vůbec nepřejí. Film má aktuálně vyděláno 68 milionů a jistou nálepku nejméně úspěšného dílu série (v poměru rozpočet vs. tržby). To ale platí jen ve Státech. Celosvětově se již páté Téčko pomalu blíží čtvrtině miliardy. Zdaleka to není tolik, kolik by série potřebovala k přežití, pokud ale zájem vydrží a nějaká ta stovečka ještě strojům přistane, možná se té šestky jednou dočkáme. Otázkou ale spíše je, jestli o ní ještě vůbec stojíme.
Protože byla jasná mimoňská smršť, nečekaly se od dalších novinek velké tržby a to se potvrdilo. Nejlépe si vedl příšerně hodnocený horor Šibenice, který je pátý a z 2720 kin vydoloval 10 milionů. Až osmý skončil sci-fi thriller Nesmrtelný, v němž Ben Kingsley odmítá umřít přirozenou cestou a nechá se proto "přesunout" do výrazně mladšího těla Ryana Reynoldse. Již trailer naznačoval, že o žádnou pecku nepůjde. Recenze to bohužel potvrdily a diváci za film utratili 5.3 milionů. Výrazně lépe si vedl indický film Baahubali. Skončil sice až devátý, jenže měl k dispozici pouhých 236 kin. A i přesto vydělal 3 miliony dolarů. Jen pro srovnání - Nesmrtelný měl kin 10x tolik.
Jak si vedly další tituly, to zjistíte v našem kompletním výpisu US tržeb.