Češi letí na Mars. Vzniká komedie Benjamina Tučka.

Češi letí na Mars. Vzniká komedie Benjamina Tučka.
Z natáčení komedie Mars. | 2media.cz
Americká nevládní organizace Mars Society vypisuje od roku 1998 soutěž, ve které se projekty z celého světa uchází o možnost pobytu na stanici Mars Desert Research Station v poušti amerického Utahu. Pobyt slouží k simulaci života na Marsu. V září 2014 byl český projekt Mars vybrán do užšího kola soutěže a v únoru 2015 byl na základě scénáře definitivně potvrzen. Natáčení proběhlo na jaře 2015. Česká mise se stala první posádkou na světě, která na základně realizovala filmový scénář.
Tereza Nvotová
Originální delegace k filmu Mars na červeném koberci karlovarského filmového festivalu. (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary) | Film Servis Festival Karlovy Vary
„Naše generace je příliš stará na to, aby se na Mars podívala. Války a rozpočtové škrty průzkum vesmíru zásadně zpomalují. Technologii k dosažení Marsu už máme, ale chybí peníze i odhodlání je investovat. Takže nám nezbývá, než se tématem kolonizace Marsu raději bavit. Mainstreamová filmová produkce nabízí snímky z vesmíru založené na katastrofách a globálním ohrožení. Náš film žádné příšery – kromě lidí – nenabízí. Mars má své kouzlo a Země je z něj malinká. První lidé na Marsu budou pod velkým tlakem. Můžeme ten tlak vydržet? Jsme připraveni být ztraceni ve vesmíru? O tom je naše sci-fi komedie,“ říká k filmu producent Zdeněk Janáček.
Jaký bude český Mars? Neuvěřitelný, zábavný, ironický. Ostatně, přesvědčte se v synopsi tvůrců. "Atmosférické turbulence na Marsu vytvářejí obří prachovou bouři, která obklopí celou planetu. Slunce zmizí na několik měsíců a silný vítr útočí na stanici, kterou zde kdysi vybudovali první astronauti. Velitel mise, syn zakladatele stanice, chce otcovo dílo dokončit a stabilizovat stanici dříve, než velká prachová bouře znovu udeří. Stanice musí být připravena poskytnout úkryt, který umožní novým astronautům přežít a pokračovat v kolonizaci planety. Ale program osídlení Marsu byl kvůli rozpočtovým škrtům zrušen a stanici hrozí zničení.
Mars
Mars | 2media.cz
Poslední naději představuje vesmírná mise financovaná ze soukromých peněz. Nečekaná pomoc přichází z malé země bývalého východního bloku. Velitel přijímá nabídku miliardáře z východní Evropy, který chce být prvním vesmírným turistou na Marsu. Miliardář má ale výstřední přání – chce se na Marsu oženit. Protože NASA považuje misi za nerealizovatelnou, hledá velitel pomoc v ESA (European Space Agency). Důvod je pragmatický – astronauti ze zemí bývalé východní Evropy jsou levnější a nebojí se riskovat. Mise přistává na Marsu, turisté netrpělivě čekají na svůj svatební den a velká prachová bouře se blíží."
Benjamin Tuček
Benjamin Tuček | Aerofilms
Rukopis scenáristy Kanceláře Blaník Benjamina Tučka se nezapře. Na textu spolupracoval s herečkou a režisérkou Terezou Nvotovou a Mars bude Tuček taktéž režírovat. V hlavních rolích se představí Jiří Havelka, Petra Nesvačilová, Tereza Nvotová nebo Halka Třešňáková z Kanceláře Blaník.
Jestli se bude vysílat na Marsu, nevíme. Do českých kin nicméně komedie Mars vstoupí v roce 2016.
Petra Nesvačilová
Mars | Film Servis Festival Karlovy Vary