Při leteckém neštěstí zemřel oscarový skladatel James Horner

Při leteckém neštěstí zemřel oscarový skladatel James Horner
Hornerovu smrt potvrdila jeho asistentka Sylvia Patrycja. "Velká tragédie dnes zasáhla moji rodinu a nějakou dobu nebudeme k zastižení. Ztratili jsme úžasného člověka s obrovským srdcem a neuvěřitelným talentem. Děkuji Vám všem za podporu," napsala Patrycja v pondělí na internet.
James Horner nebyl jen skladatelem hudby k oscarovému Titanicu. Ještě než převzal sošku slavného plešouna, podílel se na hudbě k filmům Vysoká hra patriotů (1992), Statečné srdce (1995), Jumanji (1995) nebo Apollo 13 (1995). James Cameron využil Hornerových schopností i pro svůj přelomový Avatar (2009). Jeho další díly jsou ve výrobě a dá se počítat, že v nich vzdá slavný režisér slavnému skladeli hold.
Za Jamese Hornerem stojí kolosální dílo čítající přes 150 účastní na vzniku celovečerních filmů, televizních snímků nebo dokumentů. Hornera tvorba se nedávno blíže představila i českému publiku. V neděli 14. června proběhla v O2 aréně show Titanic Live s živým orchestrem, sborem a keltskými muzikanty. Ti přehráli právě hudbu z filmu Titanic.
Titanic
Titanic | 1997 Paramount Pictures and Twentieth Century Fox
Janu Vedralovi z iDnes.cz se Horner svěřil: "Při skládání soundtracku jsem se soustředil na dvě věci. Jak podpořit love story. A jak vytvořit zvuk v podpalubí, kde cestují chudí Irové, a přimět diváky, aby jim na nich záleželo." V rozhovoru dodal, že před letošní premiérovou show v Royal Albert Hall Titanic a reakce lidí v kině neviděl. "Rovnou jsem se přesunul na další film. Takže tohle pro mě bylo první promítání s publikem a velmi se mě dotklo."
K úmrtí Jamese Hornera se vyjádřil i "náš člověk" v Hollywoodu, hudební skladatel Elia Cmiral. "Je velká tragédie, že James tak náhle a tragicky odešel. Věděli jsme o sobě, ale osobně jsme se moc neznali. Jeho hudby si velmi vážím, měl úžasný melodický talent, dramatické cítění a cit pro hudební formu. James není mezi námi, ale jeho hudba bude žít dál."