CZ a US tržby: Češi milují agenta Ondřeje Vetchého, Američané špiónku Melissu McCarthy

CZ a US tržby: Češi milují agenta Ondřeje Vetchého, Američané špiónku Melissu McCarthy
Dwayne Johnson ve filmu San Andreas (2015)
Vítězné filmy spojuje, že oba hrdinové sní o tom, jaké je to být skutečným agentem. V případě české komedie to však dál nezajde, neboť je hlavní hrdina Ondřeje Vetchého "pouhým" obyčejným otcem rodiny, jehož touha vždy bude mít formu fantazií. To Melissa McCarthy v komedii Špión v CIA skutečně dělá, nikdy se ale neodvážila vydat do akce. Když je však zabit její milovaný parťák, je právě na ní, aby ho pomstila a ukázala své schopnosti.
Dwayne Johnson
Dwayne Johnson ve filmu San Andreas (2015)
Špión startoval o víkendu u nás i v Americe, kde se filmu vedlo podstatně lépe. Skončil s 30 miliony dolary suverénně první a nechal za sebou i katastrofický flák San Andreas. Jak se to povedlo? Inu, McCarthy ve Státech platí za komediálního miláčka a film se navíc dočkal extatických recenzí, takže o hitu bylo rozhodnuto. U nás jsme zatím těžkotonážní komičce na chuť nepřišli, díky čemuž se na tuzemské scéně uvedl Špión až na pátém místě. Je to škoda, neboť jde vážně o dobrou komedii, která si své diváky zaslouží.
Totéž ale na druhou stranu platí i pro českou jedničku Život je život. Pravda, najde se několik ostrých kritiků, ale vesměs vládne spokojenost a to i u jindy náročnějších diváků. Snímek se již třetí víkend drží na špici a celkově má nyní vyděláno 20 milionů korun. Menším zklamáním je naopak debutové druhé místo pro pohádku Alice Nellis Sedmero krkavců. Snímek provází výborná pověst, ale k nalákání diváků do kin to nestačilo. Podobná podívaná by si o prvním víkendu rozhodně zasloužila víc diváků než 7 561. A to byl film nasazen do 139 kin, měl tedy k dispozici téměř dvojnásobek sálů, co Život je život (a na ten i tak vyrazilo o 4 tisíce více diváků)!  Je otázkou, co za nezájem stojí. Že by děti už vážně nechtěly poctivé české pohádky? Nebo v ně ztratili diváci důvěru všeobecně? Doufejme, že čísla budou stoupat.
Martha Issová
Sedmero krkavců | Bioscop
Do obou žebříčků promluvil ještě jeden nováček, horor Insidious 3: Počátek. Prequel oblíbené hororové série sbírá spíše rozpačité známky, má ale velmi silnou fanouškovskou základnu v Americe, kde i tak urval 23 milionů a třetí místo. U nás se našlo 6 278 zvědavých diváků. To mnoho není, ale je zarážející, že je to jen o 1300 méně, než kolik má Sedmero krkavců a to se Insidious 3 podíval do pouhých 59 kin. Tady je vážně něco v nepořádku.
Jediný další nováček v TOP10 figuruje v US žebříčku a jde o celovečerní pokračování seriálu Vincentův svět. TV show byla kultovní, film schytává hlavně pohlavky a otevřel v Americe za 10 milionů. Jednoznačné zklamání.
Lin Shaye, Stefanie Scott, Dermot Mulroney
Horor Insidious 3: Počátek vydělává více, než první díl, dalece ale zůstává za tržbami dvojky.
Na konec přidám radost Warnerů, že Šílený Max zdolal celosvětově 300 milionů dolarů a pokračuje v krasojízdě. Dalšímu dílu nic nestojí v cestě.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.
Pro americký žebříček tržeb naopak musíte kliknout ZDE.