US tržby: Šílený Max se naladil na divácký úspěch, jedničkou ale není

US tržby: Šílený Max se naladil na divácký úspěch, jedničkou ale není
Šílený Max: Zběsilá cesta - tak tohle je česká Tatra 815. Motor, podvozek a mnoho dalších prvků. Poznáte ji? Samozřejmě pro pouštní film je perfektně přepracována a téměř k nepoznání....
O nadčasové klasice je v případě Zběsilé cesty předem rozhodnuto. Přesto to na první místo nestačilo, protože Maxe v amerických kinech totálně převálcovala hudební komedie Ladíme 2. A překvapivě ne bezdůvodně.
Může to vypadat, že Max vlastně pohořel, protože první díl Ladíme vydělal v amerických kinech65 milionů a celosvětově 115 (takže nic extra). Jenže ten film nabíral na síle! Postupně se z něho díky televizním reprízám a internetovému cvrkotu (sdílení obrázků z filmu, hlášek, písní atd.) stala kultovka. V podstatě nový Muzikál ze střední, který je říznutý nadhledem Glee. Díky tomu byla dvojka v rámci startu najednou úplně jinde a z kin si za prvních víkend odnesla masivních 70 milionů, tedy více, než kolik jednička zvládla celkově! Bez zajímavosti není ani to, že jde o celovečerní debut sympaťandy Elizabeth Banks, která v Hunger Games nosí ujeté kostýmy a se Zackem natáčela porno. Banks si slušně našlápla k zajímavým projektům.
Charlize Theron
Šílený Max: Zběsilá cesta - tak tohle je česká Tatra 815. Motor, podvozek a mnoho dalších prvků. Poznáte ji? Samozřejmě pro pouštní film je perfektně přepracována a téměř k nepoznání....
Max tudíž nestrádal proto, že by byl na diváky moc šílený (a že ten film rozhodně šílený je), ani kvůli Rkovému ratingu. Prostě se k jeho smůle postavil proti sérii, kterou začali v posledním roce mladí až fanaticky adorovat. V kontextu s tím je vlastně úspěch, jak nakonec skončil.
Z amerických pokladen si Šílený Max za debutový víkend odnesl 44 milionů. Blockbustery umí víc, o tom žádná. Ještě před pár měsíci to ale vypadalo na horký brambor, u něhož bude úspěch, když olízne třicítku. Utržená cifra je proto hodně dobrá a celosvětově navíc přistálo na konto dalších 65 milionů. A zatímco Ladíme 2 vyhrává na domácí půdě, Max nakonec souboj vyrovnal díky ostatním trhům. Celosvětově má 109 milionů za první víkend, Ladíme 2 si vyzpívalo o milion méně. Dá se navíc očekávat, že se Max nakonec na vlnu vítězství "vyladí", protože Ladíme nemá ve zbytku světa tak velkou fanouškovskou základu. Maxovi navíc pomohou nadšené známky, které budí zvědavost a často vyvolávají reakce typu "na tohle musím do kina znovu".
Mark Ruffalo, Robert Downey jr.
Avengers: Age of Ultron
Avengers 2 nadále pokračují v krasojízdě, na bronzové pozici si přidali dalších 38 milionů. Celosvětově mají již miliardu, dost možná ale jedničku nepokoří. Stojí proti nim nezvykle silné a diváky lákající tituly. Na čtyřce komediální průšvih Divoká dvojka (nevydělává a ještě do něj všichni kopají), na pětce podobně špatný, ale výrazně lépe si vedoucí Polda ze sámošky 2. Šestá pozice patří neúnavnému hitu Rychle a zběsile 7, jemuž chybí pouhých 30 milionů k tomu, aby porazil v tržbách první Avengers a stal se třetím nejvýdělečnějším filmem historie. Na sedmičce obstojná dráma The Age of Adaline, osmé místo patří animovanému hitu Konečně doma a na devítce si posedává famozně hodnocená, ale střídmě vydělávající sci-fi Ex Machine.
Desítku uzavírá drama Thomase Vinterberga Daleko od hlučícího davu, které vychází ze stejnojmenného románu Thomase Hardyho z roku 1874. Kritiky jsou velmi dobré, díky čemuž filmu stačilo pouhých 289 kin k vydělání 1.3 milionu. Žádný velký hit se konat nebude, něco málo se ale studiu vrátí.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.