Filmy, jimiž si můžete zpestřit hokejové mistrovství

Filmy, jimiž si můžete zpestřit hokejové mistrovství
Náhlá smrt

Šampióni(1992, režie Stephen Herek)

Když začít nějaký filmo-hokejový přehled, Šampióni se přímo nabízí. Je to naprosto neoriginální a podle šablony střižená rodinná podívaná, ale na Kačerech, které sympaťák Emilio Estevez dovede až k vítězství, jsme vyrostli. O oblíbenosti filmu svědčí i to, že se dočkal dvou pokračování a byl po něm pojmenován profesionální hokejový klub Anaheim Mighty Ducks ("Mocní Kačeři z Anaheimu"), který za dobu se existence hrál 5x play off, 2x vyhrál pohár Západní Konference a v roce 2007 vyhrál i Stanleyův pohár.
Šampióni

Hokejový zázrak (2004, režie Gavin O'Connor)

A teď už trochu dospěleji. Na celovečerní adaptaci českého zázraku z Nagana zatím marně čekáme, musíme si proto vystačit s americkým hokejovým zázrakem. Odehrál se v roce 1980, kdy hokejový tým Spojených států amerických triumfálně porazil na Olympijských hrách Sovětský svaz. Dynamické, autentické a plné strhujících momentů. Skoro jako živý přenos.
Hokejový zázrak

Goon (2011, režie Michael Dowse)

Hokej je tvrdá hra a v každém týmu je někdo, kdo možná není nejrychlejší, ani mu to moc nejde s pukem, ale umí rozdávat rány! Přesně s takovým hráčem nás seznamuje komedie Goon, v níž si bývalý prcičkář Seann William Scott doslova vymlátí kariéru. Upřímně, o hokeji tenhle film opravdu není. Spíš to připomíná dlouhý boxerský zápas na ledě. Ale zábavný! Dvakrát tolik, když na scénu nastoupí Liev Schreiber. To se teprve začnou rozdávat rány.

Náhlá smrt (1995, režie Peter Hyams)

A teď jedno opravdu, ale opravdu nepovedené béčko. Náhlá smrt se "těšila" vysmívačným reakcím už v době svého vzniku a léta jí jen přidala. Jsou tu snad všechna možná klišé, která člověka napadnou při spojení "teroristé na hokejovém stadionu proti osamělému hrdinovi". Dokonce i do té brány se během zápasu podívá! A protože ve filmu hraje Van Damme a mimo jiné se pere s chlápkem v kostýmu tučňáka, nemůže tu Náhlá smrt chybět. Celé je to totiž tak připitomělé, až je to ohromná legrace. Ukázkové guilty pleasure.
Náhlá smrt

Mystery, Aljaška (1999, režie Jay Roach)

Filmy o malých městech, které "něčím vyloženě žijí", patří k těm vděčnějším diváckým kouskům. Vždy je totiž zábava vidět různorodé postavičky, jak se k nastavené situaci mají. A protože hokej jednoznačně platí za sport, který dokáže pobláznit davy, vypráví Mystery, Aljaška o malém městečku na Aljašce, které žije hokejem na rybníce a čeká je exhibiční zápas s NY Rangers. No a když nemůžete vyhrát poctivě, ale jste srdcaři, je třeba zapojit kreativitu. Dějově moc originality nečekejte, z filmu je ale hodně cítit, že si všichni natáčení užili, autoři hokej milují a nechybí příjemný nenucený humor. A je tam Russell Crowe ve své nejlepší formě, takže jasná trefa do sítě.
Mystery, Aljaška

Ledově ostří (2007, režie Josh Gordon a Will Speck)

Komedie Ledově ostří je jediná v našem výběru, která není o hokeji. Její hrdinové jsou ale profi krasobruslaři, tudíž to nemají na led daleko. A co víc, jsou tak mimo, že by byla škoda jejich nucenou spolupráci nezmínit. Vedle Willa Ferrella a Jona Hedera vypadá i Jevgenij Pljuščenko jako adept do týmu Expendables. Ulítlejší podívanou na bruslích filmový svět nepamatuje.
Ledově ostří