Charakterní táta, co láme ruce aneb Nejlepší akční role Liama Neesona

Charakterní táta, co láme ruce aneb Nejlepší akční role Liama Neesona
96 hodin: Odplata | EuropaCorp. Distribution
Liam Neeson ostatně přesvědčil, že v akčním žánru nepůsobí vůbec trapně už ve svém hollywoodském prvním filmu, kde mu byla svěřena titulní role komiksového Darkmana. A světe div se, i po šedesátce sází tenhle charismatický rodák ze severoirské Ballymeny jeden akční film za druhým. A protože má dnes narozeniny (je mu 68 let), nabízíme desítku akčních kousků, které z bohaté Neesonovy filmografie vystupují nejvýrazněji.
Liam Neeson
Darkman

(1990)
režie: Sam Raimi

Ne že by si Neeson před rokem 1990 v žádném akčním filmu nezahrál (má ve své filmografii dokonce akční kult s Chuckem Norrisem Delta Force z roku 1986), ale skutečně velkým filmem, kde si zahrál hlavní roli a žánrově ho lze řadit k akčním filmům, byl až Darkman v režii autora pozdější spidermanovské trilogie Sama Raimiho.
Rob Roy
Rob Roy

(1995)
režie: Michael-Caton Jones

V roce 1995 si zahrál v historickém dramatu o skotském vůdci a rebelantovi. V Timu Rothovi měl zdatného, dostatečně zhýralého a všehoschopného protivníka a jejich finální šermířský souboj je nezapomenutelný.
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba | BontonFilm

(1999)
režie: George Lucas

Možná ho viděl i George Lucas, když zvažoval, koho obsadit do role mistra Qui-Gon Jinna a kdo by svým charismatem a uměním vládnout laserovému meči byl vhodným kandidátem na střet s démonickým Darth Maulem. Kdoví, jak by souboj dopadl, kdyby Mistr neměl v hlavě to věčné žvatlání Jar-Jar Binkse.
top-10-liam-neeson-jako-akcni-hrdina
Království nebeské | 20th Century Fox

(2005)
režie: Christopher Nolan

Christopher Nolan nabídl Neesonovi možnost zahrát si mimořádně zajímavou postavu Batmanova učitele a následně i protivníka Ducarda. A diváci i kritici si tuhle volbu takřka bez výjimky pochvalovali. Neesona v recenzích čekali přívlastky jako přesvědčivý, strhující, vynikající…
top-10-liam-neeson-jako-akcni-hrdina
Království nebeské | 20th Century Fox

(2005)
režie: Ridley Scott

Předchozí dva filmy spojuje umění boje, které je skrze mistra předáváno komusi dalšímu. A nejinak tomu je i ve filmu Ridleyho Scotta. Postava Godfreye, otce Baliana (Orlando Bloom), vládne skvěle mečem a vše, co umí, předá i svému žáku, v tomto případě synovi.
Liam Neeson
96 hodin | Twentieth Century Fox

(2008)
režie: Pierre Morel

A skočme do roku 2008, kdy by se na základě scénáře dalo odhadnout, že nás čeká jeden z dlouhé řady thrillerů, které zmizí v propadlišti tak do půl roku po premiéře. Opak byl pravdou. Scénář, na němž se podílel i Luc Besson, nabídl sice celou řadu filmových klišé, ale Liam Neeson byl trumfem, který všechny nedostatky přebil. A nový akční hrdina byl na světě.
Liam Neeson, Bradley Cooper
A-Team

(2010)
režie: Joe Carnahan

Člena bývalé elitní jednotky z Liama Neesona udělal i režisér Joe Carnahan v remaku akční komedie A-Team (1983). Rozpočet 110 miliónů dolarů znamenal velké naděje vkládané studiem do výsledku. Ten ovšem zdaleka nebyl takový, aby se natočilo plánované pokračování.
Liam Neeson
Neznámý | Warner Bros.

(2011)
režie: Jaume Collet-Serra

Na francouzský úspěch 96 hodin se rozhodl navázat režisér Jaume Collet-Serra, tvůrce, který předtím zaujal fenomenálním hororem Sirotek (2009). Neesonovi nabídl roli, která, bohužel, utrpěla potácejícím se příběhem. Akce ovšem fungovaly a film vydělal velmi slušné peníze.
Liam Neeson
Mezi vlky | BontonFilm

(2011)
režie: Joe Carnahan

Chlap, co ví, jak se zachovat v krizových situacích, to je aljašský vrtař Ottway. Když přežije s několika dalšími kolegy pád letadla, čeká všechny cesta sněhem a s krvelačnou smečkou vlků v patách. Ačkoli digitálně modelovaní vlci působili nepřesvědčivě, komerční úspěch byl nezpochybnitelný.
NON-STOP
NON-STOP | StudioCanal

(2014)
režie: Jaume Collet-Serra

A předposledním akčním kouskem Liama Neesona byla druhá spolupráce s Colletem-Serrou ve thrilleru Non-Stop. Příběh odehrávající se na palubě letadla s mimořádně napínavou zápletkou a výjimečně špatným koncem. Řekněme si to upřímně, Neeson by neměl tak rychle kývat na nabídky a měl by pečlivěji číst scénáře. Jinak to bude stále více jen takový béčkový non-stopáč.