Ghoul Petra Jákla se zabydluje v USA

Ghoul Petra Jákla se zabydluje v USA
Ghoul tentokrát skončil druhý.
V Americe proběhla úspěšná premiéra a film je distribuován v limitované kinodistribuci. Kromě přízně diváků se těšíGhoul i pozitivní kritice amerických médií: „Film je velká zábava a opravdu strašidelná jízda,“ napsal filmový kritik Michael Klug na stránkách Best Horror Movies. „Pravděpodobně jste již roky neviděli efektnější horor,” uvedla filmová kritička Marina Antunes pro server Quiet Earth. Na serveru Rottentomatoes si Ghoul od diváků odnesl průměrnou známku 60 procent (hlasovalo 101 lidí).
Ghoul
Po Spojených státech zamíří Ghoul do dalších destinací - například do Maďarska, Mexika, Indie nebo Jižní Koreje. Práva k filmu se obchodníci pokusí prodat na slavném festivalu v Cannes. „Vzhledem k jedinečnosti a kvalitě zpracování filmu se skvěle prodává. Veškeré naše aktivity soustřeďujeme na Cannes, kde bude mít Ghoulprojekci, a věříme, že se prodá do celého světa,“ řekl Daniel Bort – mezinárodní sales agent filmu.
Na bezprostřední pocity z amerických projekcí i na budoucí plány jsme se zeptali Petra Jákla, který Ghoula v tichosti několik let připravoval.
Ghoul
Petr Jákl během natáčení filmu Ghoul.
Jak slavnostní premiéra probíhala?
Naprosto skvěle.
Jaké reakce jste zaznamenal od amerických recenzentů?
Taky bezva. Je bezva si něco pochvalného přečíst od odborníků na horory.
Do kolika amerických kin vlastně s filmem jdete? Jaký je box office tržeb po prvním víkendu?
Film je v limitované distribuci v Los Angeles a New Yorku a průměrná návštěvnost je dobrá, ale na rozšíření distribuce je třeba průměrný box office na kino nad cca 3 tisíce dolarů po delší dobu. Navíc je potřeba investovat více do marketingu a to s sebou nese další rizika. Takže uvidíme, jak se rozhodneme. Rozhodně v kinech nebudeme soupeřit s Avengers, to ani nebylo plánováno. Co se týká další distribuce v USA, tak má Ghoul maximální pokrytí na všech platformách. Navíc se v rámci kinodistribuce stále prodává do dalších zemí po celém světě, což je skvělé.
Ghoul
Ghoul
Zopakoval byste si tuto mezinárodní zkušenost, která se v ČR nenosí? Nebo je ještě na hodnocení brzy?
Je to skvělá zkušenost a klidně bych si to zopakoval, ale mám momentálně jiné plány. Ale uvidíme. Ghoul více než splnil očekávání.
Prozradíte něco o vašem novém projektu, snímku o Janu Žižkovi?
Film bude o Žižkově mládí a tak ukážu Žižku úplně jinak.