14. týden-kinopremiéry: Rychlý, zběsilý, čarovný, báječný, pekelný, zapomenutý a loutkový čtvrtek

14. týden-kinopremiéry: Rychlý, zběsilý, čarovný, báječný, pekelný, zapomenutý a loutkový čtvrtek
Rychle a zběsile 7. Může být osmička ještě rychlejší a zběsilejší?
Začneme rychle a zběsile, navíc již posedmé! Do kin míří akční film plný nadupaných sportovních aut, odhodlaných mužů a nebojácných žen. Rychle a zběsile 7 (2015) se loučí s Paulem Walkerem. A jde o loučení, kterému nechybí vtip, scény s létajícími vozy na pomezí akčního a sci-fi žánru a dojemnější nota, při níž se milovníkům burácejících strojů podlomí kolena. Nejnovější díl Rychle a zběsile režíroval hororový expert James Wan a zdá se, že to byl dobrý tah.
Z recenze Tomáše Chvály: "Rychle a zběsile 7 je vlastně jedno velké loučení. Pryč jsou pouliční závody, které nyní mají roli pouhé nostalgické vzpomínky. Akce nadobro dala vale realismu a už se ani nesnaží předstírat, že má něco společného s fyzikou. Spíše připomíná hru na téma „co dokážeme vytvořit ještě většího“." Obdivuhodné, že to i posedmé funguje a tolik lidí baví. Počkejme si na žebříček tržeb, bude na co čekat. Recenze Rychle a zběsile 7 si můžete přečíst zde. Prozatím velmi solidních 77 procent.
Druhý báječný hotel Marigold
Elitní britští herci si oblíbili Báječný hotel Marigold (2011). A když si něco oblíbíte, s velkou pravděpodobností se na ono místo budete chtít znovu podívat. Druhý báječný hotel Marigold (2015) se po uvedení na Febiofestu dostává do kinodistribuce. Na co se můžete těšit? Na indický optimismus, herecké hvězdy (Judi Dench, Bill Nighy, Richard Gere) na bollywoodském parketu, humor, tanec, romantiku. Nehleďte na věk a radujte se. Recenze Druhého báječného hotelu Marigold najdete zde. Prozatím 60 procent.
Režisér Rob Marshall bude jednou provždy spjat s žánrem filmového muzikálu. Autor oscarového Chicaga (2002) představuje další snímek, v němž hraje podstatnou roli hudba a zpěv. Čarovný les (2014) si bere to nejlepší z Popelky, Červené karkulky a dalších pohádek (například Jack a fazole). Navíc se může se pochlubit hvězdnými herci (Meryl Streep coby čarodějka, Johnny Depp v roli vlka).
Lilla Crawford, James Corden
Čarovný les | Walt Disney Studios
Jak to ale funguje v rámci celku? Z recenze Františka Fuky: "Co se týče hereckých a pěveckých výkonů, většině zúčastněných není co vytknout. Zásadní (ale opravdu zásadní) problém spočívá v tom, jak bezradně tuto adaptaci uchopili scenáristé, producenti a možná i režisér. Šli "cestou nejmenšího odporu" a následkem toho je - obávám se - tenhle film zajímavý především pro ty, kteří znají divadelní verzi, nebo aspoň tuší, jak fungovala."  Všechny recenze Čarovného lesa si přečtete zde. Prozatím 54 procent.
Ovečka Shaun ve filmu
A teď něco pro děti, rodiče a fandy plastelínových postaviček. Do kin míří Ovečka Shaun ve filmu (2015), kterou můžete znát z krátkých příběhů s Wallacem a Gromitem. Za vznikem snímku stojí studio Aardman (Piráti!, Slepičí úlet), což je dobré znamení a zaručená známka kvality. A o čem "ovečka" pojednává? O tom, co všechno se může stát, když hospodářským zvířatům dojde trpělivost, chtějí se osamostatnit, ale jaksi se to zvrtne...
Ovečka Shaun ve filmu
Ovečka Shaun ve filmu drží druhou příčku žebříčku CZ tržeb.
Z recenze Františka Fuky: "Trochu problém mám jen s tím, že vyprávět celý film bez jediného srozumitelného slova je opravdu těžký úkol. A i když je ve filmu spousta úžasných gagů a skvěle animovaných grimas, v některých místech tempo poněkud skomírá, neboť ústřední zápletka vlastně neexistuje (jde spíše o ty gagy)."
Frédéric Dorkel
Z francouzského dramatu Táhni do pekel.
Do českých kin míří ještě jeden snímek, který měl předpremiéru na letošním Febiofestu. Francouzské drama Táhni do pekel (2014) pojednává o životním dilematu muže, který se po 15 letém věznění vrací ke své kočovné rodině žijící na okraji Paříže. On chce sekat latinu (nebo franštinu), nicméně jeho bratři plánují velkou loupež. Pomůže jim i za cenu návratu do žaláře?
Zpověď zapomenutého
Z dokumentu o Josefu Myslivečkovi "Zpověď zapomenutého" | http://www.dokweb.net
Na samotný závěr představujeme dokumentární sondu do života slavného hudebního skladatele Josefa Myslivečka Zpověď zapomenutého (2015). Ceněný režisér Petr Václav vzpomíná na proslulého autora a přítele Wolfganga Amadea Mozarta během příprav opery Olimpiade i cestopisnou formou, kdy se vydává do Itálie, v níž byl Mysliveček oblíben a oslavován. Pro uznání ale obětoval domov, přátelství i pokojné stáří. Zemřel zcela osamocen a bez finančních prostředků ve věku 43 let.
Zpověď zapomenutého
Seznam všech dubnových premiér najdete ZDE.