Čeští filmaři jsou konfrontováni s americkým publikem

Čeští filmaři jsou konfrontováni s americkým publikem
Režisérka Andrea Sedláčková (třetí zleva) představila v Los Angeles svůj film Fair Play.
Akci odstartovaly projekce snímku Fair Play (2014) ve městech, které jsou filmu zaslíbené - v Los Angeles a San Franciscu. Představení filmu se zúčastnila scenáristka a režisérka Andrea Sedláčková.
cesti-filmari-budou-konfrontovani-s-americkym-publikem
Režisérka Andrea Sedláčková (třetí zleva) představila v Los Angeles svůj film Fair Play.
"Festival českých filmů v USA je největší přehlídkou české kinematografie v zahraničí a proto jsem pyšná, že právě můj film Fair Play tuto akci zahajoval a já s ním," připomíná Andrea Sedláčková. "První slavnostní projekce proběhla v Los Angeles v Norris Cinema Theater ve Frank Sinatra Hall, krásném sále pro 300 lidí, který byl plný. Publikum bylo mezinárodní, samozřejmě, že v hledišti seděli Češi všech generací, ale také mnoho Američanů, především mladých. Hrdinka Fair Play se připravuje na olympijské hry v Los Angeles, kam se ale kvůli politickému systému nedostane, a proto právě promítání v tomto městě mělo pro mě ještě o něco slavnostnější ráz.
cesti-filmari-jsou-konfrontovani-s-americkym-publikem
Režisérka Andrea Sedláčková předtavila svůj film Fair Play i v San Franciscu.
Druhá zastávka festivalu se uskutečnila v samém centru San Franciscu v Roxie Theater, kde bylo vyprodaných všech dvě stě míst. Po obou projekcích následovala debata a otázky byly víceméně totožné s těmi, které znám od českého, slovenského, francouzského či anglického publika: zda jde o příběh inspirovaný skutečnou událostí, jak jsem vybrala herečky a jak na film reagovali sportovci. Mezinárodní publikum je vždy překvapené, jaký byl komunistický režim, že se nemohlo cestovat, že lidé byli posíláni do vězení za to, že přepisovali texty."
Nemalou zkušenost s americkým publikem kromě Sedláčkově zakusí ještě debutant na poli celovečerní tvorby, herec, režisér a scenárista Jiří Mádl, který v USA představí rodinný film Pojedeme k moři (2014).
Další ročník prezentace české kinematografie s označeným Czech That Film připravila Česká centra a Generální konzulát České republiky v Los Angeles ve spolupráci s partnery. „Jména jako Miloš Forman, Jan Švankmajer, Ivan Passer či Jiří Menzel zůstávají ve Spojených státech amerických významnými pojmy. Nastupující generace českých režisérů se však v USA netěší takovému povědomí,“ vysvětlil generální konzul České republiky v Los Angeles Michal Sedláček.
Pojedeme k moři
Pojedeme k moři - z natáčení.
Současné české filmaře zkrátka nemají Američané v krvi, což chce přehlídka Czech That Film změnit. Návštěvníci budou moci letos zhlédnou následující české snímky: Fair Play, Pojedeme k moři, Klauni (2013), Život podle Václava Havla (2014), Krásno (2014) a Zakázané uvolnění (2014).