Vyzpovídali jsme fandu cosplayingu, který si ujíždí na tvorbě kostýmů a masek

Vyzpovídali jsme fandu cosplayingu, který si ujíždí na tvorbě kostýmů a masek
Cosplayingu v dobrém smyslu slova podlehl i Karel "Margh" Škop, který v dokumentu Kmeny (k přehrání zde) představil svou tvorbu. Fanda Hvězdných válek si cosplayingem nic nekompenzuje, má to srovnané a ví, proč se časově náročnému koníčku věnuje. Mimo jiné proto, že rád dělá radost dětem.
vyzpovidali-jsme-fandu-cosplayingu-ktery-si-ujizdi-na-tvorbe-kostymu-a-masek-7
Rebel Legion je akce, kdy kostýmoví fanoušci dělají radost dětem. Pro nadaci Kapka Naděje.
Kývl jste na nabídku natáčet pro Kmeny okamžitě?
Ne, hned jsem na to nekývl. Na Festivalu Fantazie jsem soutěžil s kostýmem Beasta a tam jsem padl do hledáčku režiséra. Snažil jsem se kameru ignorovat a věnovat se přípravám na soutěž. Možná právě proto se jim ta přirozenost zalíbila a požádali mě o další spolupráci. Ale kývl jsem až při druhém osobním setkání s Vladimirem 518, kdy jsme si domluvili podmínky.
Jaký jste měl z účinkování v dokumentu pocit?
Během natáčení jsem měl spíše rozpačitý pocit, snažil jsem se vyhnout snahám nás navádět do situací, které jsou sice na obrazovce líbivé, ale nejsou pro naši komunitu vůbec přirozené. Jako například procházky po sídlišti či výroba kostýmu v kostýmu.
Viděl jste konečnou podobu sestřihu?
Ano, viděl. Právě jedna z mých podmínek byla, že musím vidět minimálně hrubý sestřih. Pocit byl mnohonásobně lepší, než jsem očekával.
vyzpovidali-jsme-fandu-cosplayingu-ktery-si-ujizdi-na-tvorbe-kostymu-a-masek-2
Co vás naplňuje, když se „převléknete“ za postavu například z Hvězdných válek?
Naplňuje mě dobrý pocit, protože jedním z důvodů, proč vyrábím a následně nosím kostýmy z Hvězdných válek, je charita a radost dětí. Mnohdy i rodičů. Jsem členem celosvětové kostýmové organizace Rebel Legion a právě náplní této organizace je podpora charitativní činnosti prostřednictvím fenoménu Star Wars. Tedy návštěvy nemocnic, spolupráce s dobročinnými organizacemi, různé dětské dny, veletrhy zaměřené na děti. Tím druhým důvodem je samotná výroba kostýmu. Čili si tím nic nekompenzuji a beru to jako příjemný koníček, kterým udělám radost i jiným.
Kde žijete a jak se na vás místní lidé v převleku dívají?
Žiji na okraji Prahy, ale lidé v mém okolí se na mě koukají naprosto normálně, protože v kostýmu rozhodně nechodím jen tak. V kostýmu mě zastihnete jen na akcích, které jsou pro cosplaying či činnost Rebel Legie určené. Cosplaying beru jako divadlo a divadlo se povětšinou hraje také jen na prknech k tomu určených.
Jsou velké rozdíly mezi jednotlivými cosplay nadšenci?
Ano, jsou. Každý z nás je jiný a jsou zde všechny skupiny lidí. Včetně introvertů.
vyzpovidali-jsme-fandu-cosplayingu-ktery-si-ujizdi-na-tvorbe-kostymu-a-masek-6
Kdy jste se vlastně poprvé převlékl do kostýmu? Máte nějakou metu? Například návštěvu světového Comic-Conu...
Poprvé jsem na sobě měl kostým jako čtyřleté dítě. V dospělosti to bylo v rámci sci-fi a fantazy festivalů - divadla, zábavné galavečery, plesy a podobně. Odhadem tak deset let na zpět. Na Comic-Conu v Londýně jsem již byl, ale jen v civilu. A meta? Jak jsem již řekl, jedním z důvodů je samotná výroba, čili já nevidím mety v navštívených akcích či vyhraných soutěžích. Pro mě je meta složitost kostýmu, zkoušení nových výrobních postupů a materiálů. Nějaký hodně komplikovaný kostým třeba s animatronikou.
Tvorbu Karla "Margh" Škopa si můžete prohlédnout v galerii článku a na webu autora.