Dokument o Kurtovi Cobainovi se může ucházet o Oscary

Dokument o Kurtovi Cobainovi se může ucházet o Oscary
Název snímku vychází z nahrávky, nalezené minulý rok v Cobainových dokumentech. Jedná se o kazetu písní, zvuků a nahrávek z Cobainovy vlastní hudební sbírky. A právě hudba je to, co bude hrát v tomto dokumentu ústřední roli. Režisér Brett Morgen prozradil, že soundtrack tvoří Cobainova dosud nevydaná hudba a součástí bude i jedna 12 minutová akustická skladba.
"Na projektu jsem začal pracovat již před osmi lety," uvedl Morgen. "Jen co jsem do Kurtova archivu vstoupil, objevil jsem více jak 200 hodin nezveřejněné hudby a audio nahrávek. Ohromné množství uměleckých výtvorů (olejové malby, sochy), nespočet domácího videa a přes 4000 stránek poznámek a textů, které pomáhají vytvořit intimní portrét umělce, který před médii své já neukazoval."
dokument-o-kurtovi-cobainovi-se-muze-uchazet-o-oscary-1
Premiéra dokumentu proběhla již letos v lednu na filmovém festivalu Sundace za přítomnosti Cobainovy vdovy Courtney Love a dcery Frances Bean, která se na projektu podílela jako výkonná producentka. Cobain: Montage Of Heck se dočká omezeného promítání v kině, díky čemuž se budou moci filmaři ucházet i o nominaci na Oscary. Zda se snímek podívá do kin i u nás nevíme, ale v květnu ho čeká premiéra na stanici HBO v USA a lze tedy doufat, že jej bude stanice vysílat i v našem regionu.
Jediným, kdo se v dokumentu bohužel neobjeví, je Dave Grohl, jeden z členů Nirvany, jehož rozhovory vznikly příliš pozdě na to, aby mohly být součástí filmu. "Měli jsme vše dokončeno a předělat film, aby se do něj vešel nový rozhovor během 10 dnů, je velmi těžké," vysvětloval vzniklou situaci režisér. "Vznikl ale snímek, který jsem chtěl. Nechtěl jsem v něm mít moc lidí. Doufám ale, že se v budoucnosti dočkáme verze s Grohlovým vstupem."