Nejznámější filmy o Tibetu – připomínka nechvalně proslulého výročí okupace

Nejznámější filmy o Tibetu – připomínka nechvalně proslulého výročí okupace
nejznamejsi-filmy-o-tibetu-pripominka-nechvalne-prosluleho-vyroci-okupace
Sedm let v Tibetu (1997)
USA, režie: Jean-Jacques Annaud
Hollywoodská adaptace knihy rakouského horolezce Heinricha Harrera, který se svým přítelem chtěl dobýt vrchol jednoho z vrcholků Himalájí - Nanga Parbat. Po mnoha útrapách ovšem končí v Tibetu a stává se učitelem mladého Dalajlámy. Film vychází ze skutečných událostí a pro oba představitele hlavních rolí – Brada Pitta a Davida Thewlise znamenal doživotní zákaz vstupu na čínské území.
Kundun (1997)
nejznamejsi-filmy-o-tibetu-pripominka-nechvalne-prosluleho-vyroci-okupace-1
USA, režie: Martin Scorsese
Ve stejném roce vzniká i komornější film Martina Scorseseho – mistrovská studie ze života jednoho z nejvýznamnějších duchovních vůdců moderní historie – tibetského Dalajlámy. Pochopitelně natáčení v Tibetu nebylo možné, využilo se lokací v Maroku. Režisér film věnoval své matce, nicméně česká kopie se dočkala vlepení titulku s absurdní dedikací Václavu Klausovi. Ten, na rozdíl od Scorseseho, může do Tibetu zajet, kdy se mu zachce. Z čehož mají Tibeťané nepochybně obrovskou radost.
Pohár (1999)
nejznamejsi-filmy-o-tibetu-pripominka-nechvalne-prosluleho-vyroci-okupace-2
Bhútán, Austrálie, režie: Khyentse Norbu
Komedie, která vzbudila mimořádný zájem na všech festivalech (promítala se i u nás), vypráví příběh dvou chlapců - Paldena a Nyimy, kteří utekli z Tibetu a dostali se do exilového kláštera. Po vysvěcení by se měli věnovat mnišskému životu, ale … právě probíhá finále Světového poháru ve fotbale a na posvátné půdě řádí fotbalové šílenství. Režisér je sám tibetským lámou, tudíž nejde o téma vycucané z prstu.
Nářek sněžného lva (2002)
nejznamejsi-filmy-o-tibetu-pripominka-nechvalne-prosluleho-vyroci-okupace-3
USA, režie: Tom Piozet – dokumentární film
Bezmála deset let vznikal dokument, kdy jeho autor putoval mezi Tibetem, Indií a Nepálem. Pokud někdo z vás nemá nejmenší tušení, cože se to vlastně neustále řeší na téma Tibet, pak je tento dokument vhodným zasvěcovacím rituálem. Otevře vám oči.
Wheel of Time (2003)
nejznamejsi-filmy-o-tibetu-pripominka-nechvalne-prosluleho-vyroci-okupace-4
Německo, režie: Werner Herzog – dokumentární film
Také žijícího klasika německé kinematografie Wernera Herzoga nenechalo téma Tibet chladným. Jeho dokumentární film Kolo času – Wheel of Time ovšem není historickou studií, spíše filosofickou esejí. Hloubaví diváci si přijdou na své – většina filmu se natáčela během největšího budhistického rituálu v indické Bodh Gaye.
Co z nás zbývá (2004)
nejznamejsi-filmy-o-tibetu-pripominka-nechvalne-prosluleho-vyroci-okupace-5
Kanada, režie: Hugo Latulippe, François Prévost – dokumentární film
Naopak historicky velmi cennou hodnotu má sestříhaný záznam zhruba tuctu tajných výprav do Tibetu v letech 1996-2004, který je dokladem nepřerušených styků 14. Dalajlámy s Tibeťany. Čína tohoto duchovního vůdce stále považuje za takřka teroristickou hrozbu, takže se do Lhasy nikdy nevrátil. Mladá tibetská uprchlice Kalsang Dolma se přes Himálaj ale dostane a přinese do největšího vězení na světě videokazetu se vzkazem od duchovních a politických tibetských vůdců.
Snění o Lhase (2005)
nejznamejsi-filmy-o-tibetu-pripominka-nechvalne-prosluleho-vyroci-okupace-6
Velká Británie, Indie, režie: Ritu Sarin, Tenzing Sonam
Karma, filmařka tibetského původu, cestuje z New Yorku do Dharamsaly, exilového sídla Dalajlamy v severní Indii, aby natočila interview s politickými vězni, kteří uprchli z Tibetu. V Dharamsale potká Dondupa, tajemného bývalého mnicha a Karmu brzy pohltí mnichovo pátrání, které se stává jak putováním k roztříštěné tibetské minulosti, tak cestou k sebepoznání.
Dalailama Renaissance (2007)
nejznamejsi-filmy-o-tibetu-pripominka-nechvalne-prosluleho-vyroci-okupace-7
USA, režie: Khashyar Darvich – dokumentární film
Na začátku nového tisíciletí pozval tibetský Dalajlama čtyřicet význačných osobností západní vědy, techniky a kultury do svého domu v severoindickém Himálaji, aby s nimi diskutoval o problémech tohoto světa a o jejich řešení. Natáčel osmnáctičlenný filmový štáb pěti filmovými kamerami. Dokument, sestříhaný ze sto čtyřiceti hodin filmového materiálu, si vydobyl uznání kritiky a získal ocenění na několika významných filmových festivalech. Komentář namluvil Harrison Ford.
Tibet in Song (2009)
nejznamejsi-filmy-o-tibetu-pripominka-nechvalne-prosluleho-vyroci-okupace-8
USA, režie: Ngawang Choephel – dokumentární film
V létě roku 1995 se tibetský muzikolog Ngawang Choephel vydal do své vlasti, aby zjistil, že ve Lhase Tibeťané poslouchají čínský pop a tradiční hudba se uchovala jen na venkově. Při jejím nahrávání je zatčen, obviněn ze špionáže a odsouzen k osmnácti letům vězení. Po šesti a půl letech je po mezinárodním nátlaku propuštěn a film dokončuje. Naplno odkrývá skutečnou podobu čínské okupační politiky v Tibetu. Na festivalu v Sundance získal film Cenu poroty.