Dnes v TV: Americký sniper - příběh nejslavnějšího odstřelovače v podání legendárního Clinta Eastwooda

Dnes v TV: Americký sniper - příběh nejslavnějšího odstřelovače v podání legendárního Clinta Eastwooda
Amerického snipera ztvárnil Bradley Cooper, jinak dobře známý z komediální "pařanské" série. | Warner Bros.
Sam Jaeger, Bradley Cooper
Především: Clintu Eastwoodovi je 84 let. A natočil film, který není nechtěně směšný, má tempo, má drama, má zajímavé herecké výkony, má komplikované davové, akční a trikové scény - má skoro všechno, co má takový film mít. Osmdesát čtyři let. Wow.
Zadruhé: Bradley Cooper (který film také produkoval) je zajímavou volbou a hodně filmu pomáhá. V jeho podání je Chris Kyle velmi reálná a lidská postava, která rozhodně není superman nebo propagandistický nástroj.
Což mě přivádí k častým výtkam, že film údajně glorifikuje roli Američanů v mezinárodních konfliktech, degraduje všechny muslimy na teroristy, a tak podobně.

Trailer:

Bradley Cooper, Clint Eastwood, Sienna Miller
S tím nesouhlasím a jsem přesvědčen, že film je vzácně nepropagandistický. Tedy, z jiného konce: Hlavní hrdina rozhodně je "trošku jednodušší" kovboj z Texasu a rozhodně se na mezinárodní politiku dívá poněkud zjednudušeně. Stejně jako většina jeho spolubojovníků. Takových lidí rozhodně v reálné Americe existuje mnoho a není nic divného na tom, že Chris Kyle takový byl. Film jako takový ovšem jeho činy neglorifikuje, jen popisuje jeho život! Americký patriot může po skončení Amerického snipera být plný nenávisti k muslimům a hrdý na "svoje hochy". Kdežto gay liberál ze San Franciska si bude na konci téhož filmu říkat "Americká vojenská mašinérie je zrůdná". Což se mi líbí (oboje)!
Americký sniper
I když jsem tedy příjemně překvapen tím, že film není zdaleka tak špatný, jak jsem se obával a tím, že Eastwood stále slušně zvládá řemeslo, musím objektivně uznat, že to nestačí k tomu, aby film byl něčím úžasný nebo výjimečný.
Nemá nezapomenutelné scény, nemá nezapomenutelné herecké výkony a víceméně jen popisuje důležité období jednoho víceméně normálního člověka, který se dostal do pár vypjatých situací. A popisuje to více než dvě hodiny.
Nevím, nakolik Americký sniper odpovídá skutečnosti, ale ani to nevypadá, že by byl nějak extrémně "přibarvován" jakýmkoliv směrem. Jenom odvypráví jeden nepříliš veselý lidský příběh, přičemž podobných jsou na světě spousty. Stačí to? Někomu ano.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE