Nejlepší filmy o válce v Iráku

Nejlepší filmy o válce v Iráku
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku-11
10. Muži, co zírají na kozy (r. Grant Heslov, 2009)
Komedií tematizujících válku v Iráku moc není. Vlastně jediná, která stojí za zmínku a horko těžko se dostala do top-ten, je satira podle knihy Jona Ronsona. Kniha bude asi výrazně lepší, když k účasti kývli takoví borci jako George Clooney, Jeff Bridges, Kevin Spacey a Ewan McGregor. Vlastně to celé působí dojmem, že režisér byl ještě na LSD a už padla první klapka.
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku-3
9. Zelená zóna (r. Paul Greengrass, 2010)
Zelenou zónu předcházela velice dobrá pověst, nakonec z toho nebyl velehit, spíš finanční propadák (na rozpočet 100 miliónů dolarů tržby ani zdaleka nedosáhly). Každopádně film velmi bravurně ilustruje zákulisí politických machinací, jejichž důsledkem byl vpád Američanů na území, kde neměli co dělat.
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku-2
8. Odsouzeni k boji (r. Nick Broomfield, 2007)
Nick Broomfield je profesí dokumentarista a v případě snímku, jehož originální název Battle for Haditha upomíná na tragédii z listopadu 2005 ve městě Haditha, zvolil hraný žánr. Irácký odboj připravil o život jednoho vojáka US Navy a přišla krvavá odveta. Největší síla filmu je v jeho nadčasovém pojetí. Po zhlédnutí si musí každý utřít čelo a říct „válka je vůl“.
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku-1
7. Americký Sniper (r. Clint Eastwood, 2015)
Také Americký sniper vychází ze skutečných událostí. Jde vlastně o životopisný snímek (hrdinou je odstřelovač Chris Kyle) a mimořádný ohlas filmu na území Spojených států je dílem silného amerického patriotismu kombinovaného s ikonami současné americké kinematografie (Clint Eastwood, Bradley Cooper). Mezi klasiku žánru se ovšem zařadí stěží.
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku
6. Grace už není (r. James C. Strouse, 2007)
Intimnější pohled nabízí snímek Grace už není, který byl velkou příležitostí pro Johna Cusacka. Také se tady hraje na vlasteneckou notu, nicméně zjevně důležitější je osobní niterná partitura. Stanley Phillips ztratí ve válce v Iráku manželku i matku jejich dvou dcer. Podle mnohých nejlepší Cusackova role.
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku-5
5. Mariňák (r. Sam Mendes, 2005)
Absurditu války skvěle převedl na plátno autor Americké krásy a posledních bondovek Sam Mendes. Mariňák nehodnotí, nemoralizuje, pouze se snaží ukázat na příběhu snipera Anthonyho, jak moc je někdy těžké být strůjcem svého osudu. Než se nadějete, jste v zemi, kde se dějí absurdní věci, a máte střílet lidi dalekonosnou puškou, aniž byste tušili proč.
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku-7
4. Zredigováno (r. Brian De Palma, 2007)
Málo známý snímek s naprosto omračujícím tématem, který si navzdory slavnému jménu režiséra jen velmi ztěžka hledal cestu k realizaci. Předlohou byl skutečný incident americké jednotky, kde narušená morálka, psychika i chybná rozhodnutí způsobí smrt těhotné Iráčanky, znásilnění patnáctileté dívky, vyvraždění její rodiny a eskaluje v hrozivé oboustranné násilí. Film působící jako multimediální deník získal cenu za režii na festivalu v Benátkách.
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku-9
3. V údolí Elah (r. Paul Haggis, 2007)
Až detektivním způsobem se pustil do své reflexe války v Iráku režisér skvělého filmu Crash Paul Haggis. Válečný veterán Hank (Tommy Lee Jones) v něm pátrá po synovi a to, co zjišťuje, mu rozhodně radost neudělá a jeho vlastenectví dostane řádně na frak. Film skvěle kombinuje divácky vděčný žánr s kritickým obrazem válečného konfliktu.
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku-8
2. The Messenger (r. Oren Moverman, 2009)
Zcela mimo válečné území a při tom velmi sugestivně vypráví o válce a jejích důsledcích psychologické drama, které se hanebně vyhnulo našim kinům. Koho by ostatně zajímal příběh dvou rozhašených veteránů, co jezdí oznamovat rodinám, že jejich šikulové už se z Iráku nevrátí. Pokud měl Woody Harrelson někdy dostat Oscara, tak za tento film.
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku-4
1. Smrt čeká všude (r. Kathryn Bigelow, 2008)
Na pomyslném čele stojí skvělý a Oscarem oceněný příběh velitele pyrotechnické jednotky (Jeremy Renner) v režii patrně nejšikovnější režisérky Hollywoodu Kathryn Bigelow. Ukazuje svého hrdinu jako jednoho z těch, kteří z různých důvodů válku přijímají coby katalyzátor vlastních přetlaků, jako dávkovač adrenalinu, jako místo, kde se překračují hranice, za nimiž může čekat i to, co si nedokážeme představit.
Připomeňme ještě, že vznikla i celá řada dokumentárních filmů, z nichž nepochybně vynikají tyto dva :
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku-10
Konec v nedohlednu (r. Charles Ferguson, 2007) 
Snímek nominovaný na Oscara, dokumentující okolnosti, které vedly k americké invazi do Iráku v březnu 2003 a které provázely zejména první dva roky tohoto vleklého konfliktu. Kriticky pohlíží na chyby, které udělala Bushova administrativa, na lži a polopravdy, které vypouštěla do světa.
top-10-nejlepsi-filmy-o-valce-v-iraku-6
Standard Operating Procedure (r. Errol Morris, 2008)
Celovečerní dokument, který získal Stříbrného medvěda na Berlinale. Slavný dokumentarista se pustil do jedné z nejožehavějších afér spojených s iráckým konfliktem – s událostmi v Abu Ghraib, přesněji s mučením iráckých vězňů americkými vojáky.