10. týden-kinopremiéry: Eastwood v Iráku, Witherspoon v Divočině a Asterix v animovaném hávu

10. týden-kinopremiéry: Eastwood v Iráku, Witherspoon v Divočině a Asterix v animovaném hávu
Americký sniper | Warner Bros.
Americký sniper zamířil do českých kin. Další z filmů režisérského nestora Clinta Eastwooda sleduje příběh skutečného odstřelovače z Iráku. Chrise Kylea si zahrál Bradley Cooper a většinu diváků překvapí. Příjemně.
Bradley Cooper, Clint Eastwood, Sienna Miller
Z recenze Františka Fuky: "Bradley Cooper (který film také produkoval) je zajímavou volbou a hodně filmu pomáhá. V jeho podání je Chris Kyle velmi reálná a lidská postava, která rozhodně není superman nebo propagandistický nástroj. Což mě přivádí k častým výtkám, že film údajně glorifikuje roli Američanů v mezinárodních konfliktech, degraduje všechny muslimy na teroristy, a tak podobně. S tím nesouhlasím a jsem přesvědčen, že film je vzácně nepropagandistický."
Lepší pozvánku do kina si tvůrci nemohli přát. Všechny recenze Amerického snipera najdete zde. Hodnocení je prozatím na známce 67 procent.
Divočina
Drama přináší i druhá dnešní premiéra, snímek Divočina. V něm si životními ranami stíhanou Cheryl zahrála Reese Witherspoon. Po smrti matky, rozvodu a koketování s drogovým návykem se vydává na dlouhou cestu s krosnou na zádech. Čeká jí strastiplná cesta dlouhá víc jak tisíc mil. Co se na ní hrdince přihodí a jak se během ní změní? O tom pojednává novinka Jean-Marc Valléea, autora ceněného snímku Klub poslední naděje. Recenze filmu Divočina si přečtěte zde. Prozatím 71 procent.
Galští baviči Asterix a Obelix se vracejí do kin v animované podobě. Nejnovější film Asterix: Sídliště bohů vznikl podle stejnojmenného komiksu z roku 1971. O co v novince jde? Opět o boj s Juliem Caesarem, který Galové nikdy nevzdají! Tentokrát se Caesar zhostí role developera a rozhodne se Galy svést na víru díky zbudování římského Města bohů.
Asterix: Sídliště bohů
Nejnovější Asterix: Sídliště bohů se vrací k animované podobě.
Z recenze Františka Fuky: "Z těch přibližně deseti celovečerních Asterixů, které jsem kdy viděl, je tento bezpochyby nejvtipnější, nejvýpravnější a celkově nejlépe "šlape". Samozřejmě, je to film především pro děti, a většina humoru tomu odpovídá, ale párkrát jsem se opravdu od srdce zasmál a skoro jsem se nenudil."
Všechny recenze filmu si přečtěte zde. Hodnocení je prozatím na 67 procentech.
Sbohem jazyku
Francouzský režisér Jean-Luc Godard rozhodně není u konce s dechem. Sbohem jazyku je autorovou meditací na téma vztahu mezi mužem a ženou. Klasik o snímku prohlásil: „Je to o muži a jeho ženě, kteří si již navzájem nerozumějí, protože nehovoří stejným jazykem.“ Tak co, troufnete si na artovku zaobírající se tématem stejně starým jako lidstvo samotné?
Svatý Mikuláš
A na závěr další found footage z českých luhů, hájů a opuštěných sanatorií. Svatý Mikuláš je středometrážní výpravou do jedné zotavovny, kde do dnešních dnů bloudí duše pacientů. Do jejích prostor se vydává parta filmařů, aby natočila studentský snímek. Jak to u podobných filmů bývá, situace se zvrtne... A vy se budete bát. Tedy pokud dáte snímku šanci. Ode dneška ve vybraných kinech České republiky. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 40 procent.
Seznam všech březnových premiér najdete ZDE.